f Korona virus - žuti karton koji je čovečanstvu dala planeta - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Korona virus - žuti karton koji je čovečanstvu dala planeta

04.04.2020

Prvi dan vikend karantina koji je uveden u Srbiji zbog pandemije COVIDA 19, ovu subotu 4. aprila 2020. godine obeležila je izjava akademika i dramskog pisca, Dušana Kovačevića, RTS-u koji smatra da je korona virus žuti karton koji je čovečanstvu dala planeta pošto smo je dugo uništavali. Mišljenja je da smo mi već dugo razboljevali našu planetu i sada je ona razbolela nas. Zatrovali smo vodu, zemlju, vazduh. Jedemo, pijemo i dišemo otrov i moglo bi se reći da je ovo žuti karton koji nam je planeta dala, jer je bilo nepodnošljivo šta smo radili i koliko smo bili bahati i uništavajući je.

Sad simbolično peremo ruke. Svi na planeti peremo ruke, ali bojim se da ih dugo nećemo oprati, šta smo sve uradili ovoj lepoj i, našom krivicom, nesrećnoj Zemlji, rekao je Kovačević za RTS. On je naveo i da je istorija čovečanstva zapravo istorija ratova i bolesti i da smo zaboravili da je pre tačno 100 godina bila strašna epidemija španskog tifusa i da je tom prilikom odnela oko 50 miliona stanovnika Evrope i sveta.

Podsetio je da smo mi sve to zaboravili i sada nam se vratilo. Vratilo nam se nepoštovanje prema svetu u kojem živimo. Apsurdno je i to što smo za našu krivicu optužili svinje, krave, majmune, i sad na kraju slepog miša, a mi smo sve to napravili.

Kako je naveo, ovo je prilika da upoznamo sami sebe i ustanovimo s kim smo to živeli ceo život. Biće velikih razočaranja kada se upoznamo. Ukazao je da je život najopasniji po zdravlje, prema tome, kad se ovo jednog dana završi, a ne treba da budemo prerano srećni da će to biti za mesec, dva ili tri, ovo će malo duže trajati, ali ono što je jako bitno, to je da bi bilo dobro da budemo bolji i da cenimo život i vrednosti života na drugačiji način.

Nije sve u materijalnom, sloboda je nešto što je najbitnije i najvažnije, kazao je, između ostalog akademik i dramski pisac, Dušan Kovačević, RTS-u.

Povratak...