f Veliko interesovanje za radionicu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Veliko interesovanje za radionicu

28.11.2017

Veliko interesovanje za radionicu 

28.11.2017.

 

Izuzetno interesovanje je izazvala radionica koju je 28.11.2017. organizovalo Udruženje TERRA’S na temu upoznavanja sa izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom iz decembra 2016. godine u kojem je najviše promena u vezi izveštavanja o otpadu i bazi podataka. Takođe, je značajan Član 75. za proizvođača, vlasnika i/ili drugog držaoca otpada, izuzev domaćinstva, koji je dužan da vodi i čuva dnevnu evidenciju o otpadu i dostavlja redovni godišnji izveštaj Agenciji za zaštitu životne sredine, kao i za pravna lica, odnosno preduzetnike koji učestvuju u prometu otpada, te su dužni da dostavljaju podatke o vrsti i količini otpada, uključujući i sekundarne sirovine koje su stavljene u promet, na propisan način.

O svemu ovome su govorili predavači mr Ljiljana Djordjević, samostalni savetnik i Petar Radovanović, IT ekspert u Agenciji za zaštitu životne sredine Ministarstva zaštite životne sredine  Republike Srbije.

Posebna pažnja je bila posvećena Dokumentu o kretanju opasnog otpada, uslovima za njegovo dostavljanje i modulu za unos podataka, kao i obrascu DEO6 koji namenjen za izveštavanje sakupljača i drugih vlasnika otpada. Biće reči i o budućim obavezama izveštavanja jedinica lokalne samouprave

- Pohvalila bih lokalne samouprave: Subotica, Bečej, Novi Kneževac i Senta, koje su itekao zainteresovani za ovu temu i izrazili su želju za nastavkom edukacije. Takođe, i javna komunalna preduzeća, zdravstvene ustanove i kompanije, dok su nas neprijatno iznenadili operateri koji otkupljuju reciklabilni materijal. Od skoro tridisetak koji su na spisku Odseka za zaštitu životne sredine GU Subotica, samo se pojavio predstavnik Eco Fenix B Tima. Većini ni broj telefona nije dobar, niti imaju svoje internet strane, pa se postavlja pitanje zašto im nije u interesu da se sazna za njih? Inače, većina učesnika su izrazili želju da uskoro ponovimo radionicu koja bi trebalo da bude u formi jednodnevnog seminara, saopštila je Snježana Mitrović, rukovodilac Udruženja TERRA’S.

 

 Projekat “Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom” Udruženje TERRA’S realizuje u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom Subotica, a mišljenja i stavovi izraženi u tekstovima isključiva su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Ministarstva zaštite životne sredine uz čiju podršku se projekat sprovodi.

Povratak...