f Završena konferencija „Biomasa – potencijal za rast“ - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Završena konferencija „Biomasa – potencijal za rast“

17.11.2017

Završena konferencija „Biomasa – potencijal za rast“

Predstavljanjem primera dobre prakse u Vojvodini završena Međunarodna konferencija „Biomasa – potencijal za rast“ 17. novembar 2017. Studijskom posetom Toplani u Sremskoj Mitrovici, koja proizvodi energiju iz agrobiomase i obilaskom eksperemintalnog područja Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu u Kaću, završena je dvodnevna Međunarodna konferencija „Biomasa – potencijal za rast“.

U organizaciji Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Skupštine evropskih regija (AER) i Nacionalne asocijacije za biomasu, više od 200 domaćih i stranih učesnika, predstavnika različitih nivoa vlasti, stručnjaka iz oblasti energetike, proizvođača, privrednika i korisnika biomase, diskutovalo je u Novom Sadu tokom dva dana konferencije, o zakonskim okvirima, projektima zelene energije, primerima dobre prakse u našoj zemlji i evropskim državama, o potencijalima i mogućnostima veće primene biomase i drugih obnovljivih izvora energije. Učesnici konferencije složni su u oceni da je potrebno permanentno raditi na energetskoj tranziciji ka samoodrživosti, razvoju tržišta obnovljivih izvora energije i njihovoj većoj upotrebi, a sve u cilju ostvarivanja energetske sigurnosti i nezavisnosti i obezbeđivanja zdravije životne sredine. 

U tom pogledu poseban akcenat bio je stavljen na aktivnu ulogu regiona i lokalnih samouprava, što je potvrđeno na konferenciji prisustvom predstavnika iz svih 45 opština u Vojvodini.

Nakon uvodnih i stručnih izlaganja prvog dana konferencije, drugog dana, učesnici su se kroz studijske posete upoznali sa primerima dobre prakse u pogledu stvaranja resursa i primene biomase i drugih obnovljivih energenata u Vojvodini. Oni su obišli Toplanu u Sremskoj Mitrovici gde su se u razgovoru sa rukovodstvom upoznali sa načinom rada i proizvodnjom energije iz agrobiomase, odnosno iz suncokretove ljuske.

Nakon toga, učesnici konferencije su posetili ogranak Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu u Kaću, kraj Novog Sada, gde su obišli eksperimentalna polja i razgovarali sa rukovodstvom o kreiranju i primeni novih tehnologija u šumarstvu i agrošumarskim sistemima, kao i o formiranju novih resursa drvne biomase u AP Vojvodini.

 

Izvor: http://www.skupstinavojvodine.gov.rs/Vesti.aspx?id=5869&s=vesti

Povratak...