f Poseta studenata Univerziteta Novi Sad Subotici - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Poseta studenata Univerziteta Novi Sad Subotici

13.11.2017

Poseta studenata Univerziteta Novi Sad Subotici

 

13. novembra 2017.

 

Regionalni Arhus centar Subotica je već nekoliko godina nezaobilazna tačka programa studijskog putovanja studeneta Fakulteta tehničkih nauka novosadskog Univerziteta. Danas, 13. novembra 2017. godine, nakon obilaska grdaskog prečistača otpadnih voda, buduće inženjere zaštite životne sredine, pozdravila je, Snježana Mitrović, rukovodilac Arhus centra i Udruženja TERRA’S koja je, između ostalog, rekla da je sada već tradicionalna poseta dokaz značaja postojanja ovakvih organizacija koje mladima pružaju informaciju i neformalan oblik obrazovanja.

 

Da bi spoznali važnost primene Zakona o Arhuskoj konvenciji u praksi, prikazan im je film u kojem je poseban akcenat dat na oblast upravljanja otpadom: kako se rešavaju problemi građana, ali i o Regionalnoj deponiji Subotica koja bi trebalo da krene u probni rad početkom 2018. godine.

 

Emitovan im je i film “Prošlost, sadašnjost i budućnost Palićkog i Ludaškog jezera”, autora Nikole Tumbasa. To je bio uvod u stručno predavanje, Mišela Rohmana, diplomirani hidrolog,  koji je došao u Suboticu 2011. godine preko projekta nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), angažovanog kao savetnik za sanaciju jezera Palić i Ludoš pri preduzeću „Park Palić“. Između ostalog. osvrnuo se na potpisan sporazum o finansiranju predloženih mera iz „Plana za unapređenje ekološkog stanja Palićkog jezera i njegove okoline“, a ukupna vrednost investicije je 7,5 miliona evra, od čega je donacija Vlade Nemačke 6,5 miliona evra. Ukazao je na dosadašnje aktivnosti od sprovođenja eksproprijacije zemljišta oko jezera do sanitarnog izlova ribe koja je pokazala katastrofalne rezultate: više od 90% je invazivna vrsta ribe babuška. Kako je rekao, dosta je urađeno, ali se nalazimo pred još većim izazovima kada počne sprovođenje investicije.

 

Na kraju je usledila diskusija i razgovor predavača sa studentima, koje je interesovalo kako se rešavaju ekološki problemi građana, koji su planovi sa postojećom gradskom deponijom kada se završi Regionalna i sl. Snježane Mitrović, im je pojasnila proceduru uspostavljanja kontakta sa javnošću i šta je lobiranje, kao i to da kapacitet i rad udruženja građana, zavisi od podrške koju trenutno Udruženje TERRA’S ima od Ministarstva zaštite životne sredine preko projekta “Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom”.

 

 

 

Projekat “Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom” Udruženja TERRA’S podržan od strane Ministarstva zaštite životne sredine.

Povratak...