f Grupa gradjana Pirota traži obustavu radova na Nišavi i Keju - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Grupa gradjana Pirota traži obustavu radova na Nišavi i Keju

03.11.2017

Grupa gradjana Pirota traži obustavu radova na Nišavi i Keju

3. novembar 2017.

Grupa gradjana Pirota protestovala je 3.11.2017. na šetalištu „Kej“ pored Nišave u centru grada zahtevajući da se hitno obustave radovi na uredjenju korita te reke kako bi se sprečilo „uništavanje dva najleša pirotska dragulja Nišave i keja“.

U ime grupe gradjana Pirota profesor u penziji Neško Madić rekao je da je naziv protestnog skupa „Stop ubijanju Nišave“ i da Piroćanci nedeljama pitaju ko i zbog čega uništava Nišavu i najlepši kej u Srbiji.

„Ovo je zločin prema prirodi i Piroćancima jer neko želi da uništi ova dva dragulja. Zahtevamo da se hitno zaustave ovi radovi. Tražićemo krivičnu odgovornost za one koji su bacilli na desetine tona starog asfalta u Nišavu i time ugrozili riblji fond i zatrovali vodu“, kazao je Madić.

Navodeći da je o tome obavešten kabinet predsednika Srbije i ministar za zaštitu životne sredine, Madić je kazao da se očekuje njihova reakcija i pitao zbog čega se „uništava devet brzaka koji prečišćavaju vodu“.

„Ovo je uništavanje prirode. Žele da od Nišave naprave mrtvu reku koja će biti baruština. To je nedopustivo. Da li bi nešto ovakvo bilo moguće u Švajcarskoj ili Austriji“, pitao je Madić.

On je dodao da je reč o „divljoj gradnji“.„Poručujemo im da pare peru negde drugde. Nema table, naziva izvodjača, projekta i vrednosi, niti rok dok kad se to završava“, rekao je Madić.

Gradjanin Dušan Mitić rekao je da je uzrok odnošenja obala i kopanja korita ogromna količina vode koja se ispušta u Nišavu prilikom rada Hidroelektrane Pirot.

„Uništava se živi svet u reci“, rekao je Mitić. Direktor Vodoprivrednog društva „Erozija“ iz Niša Slobodan Marković preneo je da je izvodjač radova nedavno kazao da se radi sanacija osam pragova i pojedinih delova obale Nišave i da će ti pragovi služiti za stabilizaciju dna koje više ne može da se ukopava.

„Radi se i na saniranju obale gde je došlo do urušavanja kamenja. Gradjani Pirota ne treba da brinu jer će posle završetka radova koji treba da traju devet meseci sve biti vraćeno kako je bilo“, rekao je Marković.

Načelnik Odeljenja za urbanizam i stambeno-komunalnu delatnost Gradske uprave Pirot Zoran Krstić rekao je da je na sastanku sa predstavnicima Srbija vode i Erozije u septembru dogovreno da se radovi odvijaju sukcesivno.

„Uradjena je jedna pregrada, radi se sad druga iznad Velikog mosta uzvodno. Bilo je reči da se čisti kosina od šiblja kao i samo korito i da se te praznine koje postoje na nasipu popunjavaju kamenom. Tražili smo da se kod izgradnje tih pregrada stavlja kavlitetniji kamen i da se posle završetka radova sve vrati u prvobitno stanje“, rekao je Krstić. Krstić je dodao da lokalna samouprava nema ingerencije za nadzor radova već je za to zaduženo preduzeće Srbija vode.

 

Izvor: http://feedproxy.google.com/~r/betazs/~3/YWbGQ6JFWjI/76919-grupa-gradjana-pirota-trazi-obustavu-radova-na-nisavi-i-keju

Povratak...