f Razmena srpskih i ruskih eksperata u oblasti zaštite životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Razmena srpskih i ruskih eksperata u oblasti zaštite životne sredine

01.11.2017

Razmena srpskih i ruskih eksperata u oblasti zaštite životne sredine 

1. novembar 2017.

Ministar Trivan razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Vasiljevičem Čepurinom.

Na sastanku je konstatovano da Republika Srbija i Ruska Federacija imaju veoma dobru političku i ekonomsku saradnju i da ta saradnja mora da se ostvari i u oblasti zaštite životne sredine. Rusija je spremna Srbiji da pomogne pri rešavanju mnogobrojnih pitanja u ovoj oblasti.

Sagovornici su se saglasili da na Međuvladinom srpsko-ruskom komitetu za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, koji će biti održan krajem godine u Beogradu, jedna od značajnih tema treba da bude i zaštita životne sredine za koju je ruska strana pokazala značajno interesovanje tokom nedavno održanog pripremnog sastanka u Moskvi. U narednom periodu dve strane će razmeniti svoje eksperte koji će se dogovoriti o temama za razmatranje na komitetu.

Srbiji je potrebna pomoć za napredak u oblasti zaštite životne sredine koja je važna za sve građane Srbije. „Projekti su od presudnog značaja, jer ako projekata nema, nema ni investicija. Investiranje u projekte zaštite životne sredine je neophodno, a pritom ova oblast pruža neograničene mogućnosti za saradnju, jer predstavlja oblast bez hipoteka, a mi imamo jaku volju i stručnjake. Ekologija nije pitanje politike, već boljeg življenja“, rekao je ministar Trivan.

Takođe je bilo reči i o jačanju saradnje između akademskih, naučnih i stručnih institucija  u ovoj oblasti. „Neophodna je saradnja sa drugim državama koje su uspešne u oblasti zaštite životne sredine, radi prenošenja iskustava, znanja i investicija kako bi od Srbije napravili jednu ekološki čvrstu državu“, istakao je ministar Trivan.

Ambasador Čepurin je ovom prilikom ministru Trivanu preneo poziv od ruskog ministra prirodnih resursa i ekologije Ruske Federacije Sergeja Donskoja za posetu 2. Međunarodnoj izložbi-forumu „EKOTEH“, koja će biti održana u decembru ove godine u Moskvi.

Izvor: http://www.ekologija.gov.rs/razmena-srpskih-i-ruskih-eksperata-u-oblasti-zastite-zivotne-sredine/?lang=lat

Povratak...