f Ministar Trivan sa inspektorima zaštite životne sredine iz lokalnih samouprava: Bez jačanja inspekcija nema napretka u životnoj sredini - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ministar Trivan sa inspektorima zaštite životne sredine iz lokalnih samouprava: Bez jačanja inspekcija nema napretka u životnoj sredini

07.09.2017

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da su resorno ministarstvo i Republička inspekcija zaštite životne sredine započeli intenzivan rad na dodatnom osposobljavanju inspektora iz gradova i opština širom Srbije. Na obrazovnom seminaru za lokalne inspektore životne sredine, ministar Trivan je naglasio da su inspekcije glavno sredstvo za sprovođenje politike zaštite životne sredine i upozorio da nema napretka u toj oblasti bez jačanja inspekcija.

On je naglasio da novo Ministarstvo zaštite životne sredine podržava sve što je do sada dobro rađeno u inspekcijama lokalnih samouprava, ali je upozorio da neće tolerisati ono što je nedopustivo i neodrživo. „U 11 opština u Srbiji nema uopšte inspektora za životnu sredinu, a u značajnom značajnom broju lokalnih samouprava inspektori za zaštitu životne sredine rade na inspekcijskim poslovima iz još nekoliko drugih oblasti, što je neodrživo“, istakao je ministar Trivan i najavio da će ministarstvo i Republička inspekcija zauzeti oštriji kurs u tom smislu.

„Mi to ne možemo da tolerišemo ako želimo da podignemo zaštitu životne sredine na odgovarajući nivo. A želimo i hoćemo, jer se država Srbija opredelila za to kada je formirala samostalno ministarstvo zaštite životne sredine“, rekao je ministar Trivan i najavio da će razgovarati sa svim čelnicima opština i gradova u Srbiji.

„Oni moraju da shvate da su inspekcijama potrebni kadrovi i sredstva da bi problemi u životnoj sredini mogli da budu rešeni, jer je to važno pitanje za svakog našeg građanina i za celu našu zemlju“, istakao je ministar Trivan.

 „U kojoj meri i kojom brzinom ćemo to moći da ostvarimo, zavisiće od mogućnosti koje država ima. Mi inspektorima moramo da pomognemo, da ih temeljnije obučavamo i usavršavamo, da povećamo njihov broj i da ih opremimo, kako bi nam inspekcije bile efikasne“, zaključio je ministar Trivan.

Današnji obrazovni seminar za lokalne inspektore životne sredine samo je jedan u nizu koji organizuju resorno ministarstvo i Republička inspekcija zaštite životne sredine.

Izvor: http://www.ekologija.gov.rs/ministar-trivan-sa-inspektorima-zastite-zivotne-sredine-iz-lokalnih-samouprava-bez-jacanja-inspekcija-nema-napretka-u-zivotnoj-sredini/

Povratak...