f Ministar Trivan u Kragujevcu: Rešavanje problema otpadnih voda je pitanje svih pitanja - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ministar Trivan u Kragujevcu: Rešavanje problema otpadnih voda je pitanje svih pitanja

11.10.2017

Ministar Trivan u Kragujevcu: Rešavanje problema otpadnih voda je pitanje svih pitanja

11. oktobar 2017.

Ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan, izjavio je danas u Kragujevcu da je prvi prioritet ministarstva prerada otpadnih voda u Srbiji u koju treba da se uloži oko pet milijardi evra.

Tokom posete Kragujevcu, gde je obišao postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda „Cvetojevac“ i govorio na Međunarodnom stručno-naučnom skupu „Vodovod i kanalizacija 2017“, ministar Trivan je naglasio da je rešavanje prikupljanja i prerade otpadnih voda „pitanje svih pitanja“, jer se time rešava i problem zagađenosti zemljišta, kvaliteta hrane i i podzemnih voda.

On je dodao da je to jedan od najvećih poslova koji očekuje Srbiju i da se, osim resornog ministarstva, u tome maksimalno moraju angažovati i lokalne samouprave, kojima će  ministarstvo pomagati u pripremi projekata i traženju inostranih sredstava jer, kako je rekao, Srbija sama nema potrebna sredstva za to. „Novac ćemo morati da tražimo iz međunarodnih donacija, inostranih investicija i kroz javno-privatno partnerstvo“, podvukao je ministar Trivan.

On je naglasio da Ministarstvo zaštite životne sredine ulaže velike napore u pokušaju da privuče inostrane investicije uz nove i čiste tehnologije u oblast zaštite životne sredine, a posebno u preradu otpadnih voda i upravljanje otpadom.

Izvor: http://www.ekologija.gov.rs/ministar-trivan-u-kragujevcu-resavanje-problema-otpadnih-voda-je-pitanje-svih-pitanja/?lang=lat

Povratak...