f Ministar Trivan na konferenciji „Trade Winds“ u PKS - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ministar Trivan na konferenciji „Trade Winds“ u PKS

17.10.2017

Ministar Goran Trivan prisustvovao je na konferenciji „Trade Winds“ u Privrednoj komori Srbije

17. oktobar 2017.

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine Srbije je na konferenciji „Trade Winds“ u Privrednoj komori Srbije, kojoj je prisustvovala i privredno-politička delegacija savezne države Merilend iz SAD, istakao da je ulaganje u ovaj sektor veoma značajno, a da očekivane i neophodne investicije iznose 14 milijardi dolara.

„Svako ko dođe u Srbiju, ima šansu da investira i u ceo region. Srbija svojom politikom i ekonomskom politikom koju vodi, otvara vrata u čitavom okruženju“, rekao je ministar.

Ministar Trivan, rekao je da zelena ekonomija generiše otvaranje nekoliko hiljada novih radnih mesta. Kako je rekao, proces ulaganja u zaštitu životne sredine u Srbiji intenzivno će se nastaviti i u narednom periodu i to pre svega u sektorima upravljanja otpadom, otpadnim vodama, kao  i u sektoru energetske efikasnosti.

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, istakao je da američkih investitora u Srbiji je iz godine u godinu sve više i njihov doprinos kroz proizvodnju, izvoz i zapošljavanje je sve veći. Prema američkim izvorima, ukupna ulaganja kompanija iz Amerike u Srbiji su  gotovo četiri milijarde dolara.

Džon Vobensmit, državni sekretar savezne države Merilend, koji na poziv ministra Trivana u višednevnoj poseti u Srbiji je istakao podršku jačanju ekonomske saradnje i uspostavljanju partnerstava kompanija Srbije i SAD.

Kako je istakao ambasador SAD u Srbiji, Kajl Skat, SAD će i dalje graditi dobre odnose sa Srbijom ne samo u oblasti ulaganja već i bilateralnih odnosa kao i u rastući sektor usluga. „To je nešto na čemu ćemo graditi naše partnerstvo“, istakao je Skat i pojasnio da SAD želi da bude među 10 najbitnijih partnera Srbiji.

Na skupu u Privrednoj komori Srbije prisustvovali su predstavnici 20 kompanija iz Srbije iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora, mašinske industrije, medicinske privrede, kao i predstavnici trgovinskih lanaca i distributerskih kuća. Konferenciji je prisustvovao i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

Izvor: http://www.ekologija.gov.rs/ministar-goran-trivan-prisustvovao-je-na-konferenciji-trade-winds-u-privrednoj-komori-srbije/?lang=lat

Povratak...