f Svetski dan borbe protiv dezertifikacije i suše - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Svetski dan borbe protiv dezertifikacije i suše

16.06.2017

Svetski dan borbe protiv dezertifikacije i suše 

16.06.2017.

Generna skupština Ujedinjenih nacija odredila je 17. jun datumom kojim se svetska javnost podseća na važnost suzbijanja ovog globalnog problemala i promoviše značaj međunarodne saradnje u borbi protiv dezertifikacije i suše.

Opširnije o ovoj temi pogledajte http://www.sepa.gov.rs/download/zemljiste/DanBorbeProtivDezertifikacijeIsuse_2017.pdf

Aktuelne migracije svetskog stanovništva i porast broja migranata u poslednjih 15 godina bio je podsticaj da se ovogodišnji "Dan borbe protiv dezertifikacije i suše" obeležava pod sloganom "Degradacija zemljišta i migracije". Od 2000. godine broj migranata je sa 173 miliona porastao na 244 miliona u 2015. godini. Ideja o pronalaženju veze između degradacije zemljišta i migracija ljudi proistekla je iz poznate činjenice da su degradirana životna sredina, nedostatak hrane i siromaštvo jedni od glavnih razloga migracija.

Povodom ovog svetski značajnog dana u oblasti zaštite zemljišta, Agencija za zaštitu životne sredine objavila je "Izveštaj o stanju zemljišta u Republici Srbiji – 2015." u okviru koje se nalazi prikaz nacionalnih indikatora stanja zemljišta. Pomenuti Izveštaj možete preuzeti: http://www.sepa.gov.rs/download/zemljiste/Zemljiste_2015.pdf

Izvor: http://www.sepa.gov.rs/

Povratak...