f Konferencija povodom Dana životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Konferencija povodom Dana životne sredine

07.06.2017

Konferencija povodom Dana životne sredine

07.06.2017.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stana Božović, je istakla danas na Konferenciji povodom Dana životne sredine u Domu Narodne skupštine da su klimatske promene jedan  od najvećih globalnih izazova današnjice, a njegovo rešavanje zahteva uključenje svih zainteresovanih strana na međunarodnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Božović je naglasila da je Srbija odgovoran partner međunarodnoj zajednici i da je podnošenjem nacionalnih ciljeva smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao prva država u regionu i među prvih 10 na svetu, kao i ratifikacijom Pariskog sporazumu kao druga zemlja u regionu, pokazala spremnost da pruži svoj doprinos.

 

“Srbija je istovremeno jedina u regionu koja je u svoje nacionalne ciljeve smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte uvrstila pitanje pogođenosti i adaptacije, rekla je Božović i dodala da je Srbija  ratifikovala i Doha amandman i Kjoto protokol čime je zatvorila krug zakonodavnih akata potrebnih za ispunjenje obaveza prema međunarodnoj zajednici.

 

skupstina2Konferenciju posvećenu klimatskim promenama otvorila je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković koja je poručila da naš odnos prema prirodi mora biti znatno odgovorniji, jer nije dovoljna samo svest o posledicama savremene tehnološke civilizacije, već je neophodno da preduzmemo konkretne korake i mere kako bismo živeli u harmoniji sa prirodom, a ne nasuprot njoj kao i da je uloga parlamenta Srbije u ovom procesu od prvorazrednog značaja, jer upravo Skupština donosi zakone u ovoj oblasti, stara se o njihovom kvalitetu i nadzire njihovu primenu, ali i ratifikuje međunarodne sporazume.

 

Ambasador Maroka nj.e. Mohamed Belhadž je rekao da Srbija poklanja veliku pažnju zaštiti životne sredine.

 

“Slavimo Svetski dan životne sredine sa temom povezivanja ljudi sa prirodom, to zahteva veliku pažnju celog čovečanstva i fokus na životnoj sredini”, rekao je Belhadž i dodao da Maroko ima dobru saradnju sa Srbijom i da posebno želi da proširi saradnju u oblasti ekologije.

 

U konferenciji su učestvovali i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, ambasadori Francuske nj.e. Kristin Moro i Nemačke nj.e. Aksel Ditman.

 

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/konferencija-povodom-dana-zivotne-sredine/

Povratak...