f Obeležen Dana zaštite prirode - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Obeležen Dana zaštite prirode

11.04.2017

O Rezervatu biosfere „Golija Studenica“, SP „Cerjanska pećina“ i SP „Botanička bašta Jevremovac“, povodom Dana zaštite prirode

11.04.2017.

 

Povodom obeležavanja Dana zaštite prirode, Zavod za zaštitu prirode Srbije, JP „Srbijašume” i Institut za botaniku i Botanička bašta „Jevremovac” Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organizovali su 11. aprila 2017. godine, skup u Letnjoj učionici Botaničke bašte u Beogradu.

U prisustvu velikog broja učesnika, skup posvećen ukazivanju na potrebu zaštite i održivog upravljanja zaštićenih područja na primeru Rezervata biosfere „Golija-Studenica“, kao područja koje ima status međunarodne zaštite, Spomenika prirode „Cerjanska pećina“ kao predstavnika geo-nasleđa naše zemlje i Spomenika prirode „Botanička bašta Jevremovac“, kao jedinstvenog prirodnog dobra u gradskom prostoru, otvorio je prof. dr Milan Veljić,upravnik Botaničke bašte „Jevremovac“ i Instituta za botaniku Biološkog fakulteta. Prof. dr Veljić, ovom prilikom je istakao značaj rada na obrazovanju javnosti o prirodnim vrednostima naše zemlje ukazavši na vezu dva prirodna dobra Golije i Botaničke bašte koja se veoma razlikuju po svojim karakteristikama i elementima u delu i radu našeg istaknutog naučnika dr Nedeljka Košanina, kao istraživača Golije i jednog od osnivača Botaničke bašte.

Uvodnu reč u rad skupa održao je mr Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije, ukazvši da „pored povećanja teritorije pod zaštitom je neophodno raditi na unapređenju mera upravljanja zaštićenim područjima, da očuvamo ono što smo već zaštitili i da su primer i potvrda dobre prakse u angažovanju na ovom polju, ispunjavanje visokih kriterijuma Rezervata prirode „Golija Studenica“ za Mrežu svetskih rezervata biosfere u okviru UNESCO-vog programa „Čovek i biosfera“. Direktor Zavoda, ovom prilikom se zahvalio i autorima, urednicima i recenzentima publikacije „Spomenik prirode Cerjanska pećina“ što smo bogatiji za još jednu publikaciju koja reprezentuje prirodnu baštinu Srbije.

O značaju održivog upravljanja prirodnim resursima kroz primenu nacionalnih i svetskih standarda u upravljanju zaštićenih područja u pozdravnoj reči, istakao je dr Predrag Aleksić, v.d direktor JP „Srbijašume“ koje je upravljač najvećim brojem i najvećom površinom zaštićenih područja među kojima je i Rezervat biosfere „Golija-Studenica“.

U ime tima autora periodičnog izveštaja o stanju Rezervata biosfere „Golija Studenica“, koji su pripremili stručni saradnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije i JP „Srbijašume“, na koji je međunarodni savetodavni komitet za rezervate biosfere doneo preporuke u kojima se naglašava da rezervat ispunjava sve kriterijume za svoju dosadašnju poziciju i upis u Svetsku mrežu rezervata biosfere i pohvaljuje se napredak u razvoju i sprovođenju efikasnog upravljanja, prezentaciju o vrednostima Rezervata biosfere „Golija Studenica“, održala je ing. šumarstva Biljana Krsteski iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Koautor prezentacije je ing. šumarstva Gordana Jančić, izvršni direktor JP „Srbijašume“.

Na Dan zaštite prirode predstavljena je i monografija „Spomenik prirode Cerjanska pećina“. U monografiji je predstavljen sistem Cerjanske pećine i prirodne i kulturne vrednosti okoline, kroz rezultate višegodišnjih istraživanja autorskog tima. Monografija koja je dvojezična (srpski i engleski jezik), bogato fotografski i kartografski opremljena. Objavljena je u izdanju Zavoda za zaštitu prirode Srbije i upravljača ovim spomenikom prirode, Direkcijom za izgradnju grada Niša, uz podršku Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Knjigu su ispred tima od 14 autora predstavili recenzenti dr Jelena Ćalić iz Geografskog instituta „Jovan Cvijić“, Srpske akademije nauka i umetnosti i prof. dr LJiljana Tomović sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i urednici dr Dragan Nešić i mr Danko Jović iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Učesnici skupa imali su jedinstvenu priliku da upoznaju prirodne vrednosti i blaga Botaničke bašte uz vodiče ovog Spomenika prirode.

Najočuvaniji i najznačajniji delovi prirodne baštine proglašeni su za zaštićena područja kojih trenutno ima 463 i koja čine 6,54% teritorije Srbije. Shodno svojim nadležnostima stručne ustanove u zaštiti prirode, Zavod će i dalje u saradnji sa svim zainteresovanim stranama raditi na povećanju procenta zaštićenih područja i na racionalnoj upotrebi prirodnih resursa, uz njihovo očuvanje na održiv način i promovisanju i širenju svesti javnosti o vrednostima i značaju naše prirodne baštine.

 

Izvor: http://www.zzps.rs/novo/index.php?jezik=sr&strana=vest&n=478

Povratak...