f Sastanak sa predstavnicima regiona Pomoravlja - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Sastanak sa predstavnicima regiona Pomoravlja

31.03.2017

Slobodan Erdeljan, v.d. pomoćnika ministra za Sektor zaštite životne sredine Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine je u četvrtak, 30. marta 2017. godine, održao sastanak sa predstavnicima opština Paraćin, Ćuprija, Despotovac, Svilajnac i Rekovac i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja. Pored predstavnika Pomoravskog upravnog okruga sastanku su prisustvovali predstavnici Direkcije za vode, Odeljenja za upravljanje projektima u oblasti životne sredine i Odeljenja za zaštitu prirodnih resursa. Cilj sastanka je bio predstavljanja dosadašnjih aktivnosti u realizaciji “Projekta prioriteta u oblasti snabdevanja vodom i komunalnih otpadnih voda u Pomoravskom okrugu“. Ovaj značajan regionalni projekat predstavlja jedinstven primer čvrsto opredeljene regionalne saradnje i uspostavljanja zajedničkog Javnog komunalnog preduzeća za potrebe efikasnijeg upravljanja pojedinačnim postrojenjima za preradu voda i prečišćavanje otpadnih voda u Republici Srbiji, a njegova realizacija je glavni preduslov za dalji razvoj regiona Pomoravlje.

 

Opšti cilj ovog projekta jeste unapređenje snabdevanja vodom i sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u rečnom slivu Velike Morave, poboljšanje uslova života stanovništva u opštinama Paraćin, Ćuprija, Despotovac, Svilajnac i Rekovac i ostalog stanovništva u rečnom slivu, kao i smanjenje zdravstvenih rizika. Posebni ciljevi projekta su bolji kvalitet vode za piće, unapređeno sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda i operativna efikasnost JK preduzeća i opštinskih uprava u svih pet opština, kao i bolji kvalitet vode u Velikoj Moravi i usklađenost sa nacionalnim i zakonskim regulativama EU koje se odnose na usluge javnog vodosnabdevanja, javno zdravlje i pitanja zaštite životne sredine.

 

U toku dosadašnjih aktivnosti na Projektu realizovana su dva značajna dokumenta:

 

Studija izvodljivosti integrisanog upravljanja vodama u Pomoravskom okrugu, finansirana sredstvima EU kroz Program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave (Municipallnfrastructure Support Programme – MISP), i

Osnovni dokument koji sadrži analizu osnovnih principa novog, zajedničkog regionalnog preduzeća.

 

Projekat se nalazi na listi prioritetnih infrastrukturnih projekata Republike Srbije, a direktnu korist od njegove realizacije imala bi populacija od oko 125.000 stanovnika.

 

Na sastanku su razmatrani budući koraci koje treba da preduzmu opštine,kao i mogućnost Ministarstva da u skladu sa svojim nadležnostima pomogne u daljoj realizaciji projekta, kako bi se obezbedila spremnost projekta za apsorbciju finansijskih sredstava. Pomoćnik ministra Slobodan Erdeljan je potvrdio spremnost Ministarstva da podrži ovaj značajan projekat.

 

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/sastanak-sa-predstavnicima-regiona-pomoravlja-na-temu-snabdevanja-vodom-i-komunalnih-otpadnih-voda/#more-21421

Povratak...