f Reciklažni centar u Kragujevcu pušten u rad - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Reciklažni centar u Kragujevcu pušten u rad

31.03.2017

Najsvremeniji Reciklažni centar na području centralne Srbije pušten je u pogon 29. marta 2017. godine u Kragujevcu.

 

Reč je Reciklažnom centru koji je izgrađen u okviru Javno komunalnog preduzeća “Čistoća“ i koji se prostire na deset hiljada kvadrata. Vrednost radova je 82 miliona dinara, od čega je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine obezbedilo 46 miliona. Hala centra, magacini i instalacije urađeni su po najsavremenijim ekološkim standardima. U Reciklažnom centru selektovaće se i odlagati plastika, aluminijum, tetrapak, otpadna ulja, kućna hemija kao i optadne gume.

 

Državna sekretarka Božović je tom prilikom naglasila da je grad Kragujevac u protekle dve godine, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine pripremio dokumentaciju za regionalni sistem upravljanja otpadom za grad Kragujevac, opštine Topolu, Aranđelovac, Knić i Rekovac, koji broje preko 270 000 stanovnika i generišu preko 80 000 tona otpada godišnje i obezbedio donatorska sredstva i podršku Švedske razvojne agencije i Evropske Komisije za projekte upravljanja otpadom, zatvaranja smetlišta u Jovanovcu i dobijanje obnovljivih izvora energije iz otpada, koji će se finansirati iz pretpristupnih fondova Evropske Unije, vredne 20 miliona eura.

 

kgTakođe, preduzete su sve neophodne mere da bi se obezbedila projektnu dokumentaciju i finansijska sredstva za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu, sa izgradnjom kanalizacione mreže i sistemom za vodosnadbevanje, gde će se najkraćem roku obezbediti gradu Kragujevcu nekoliko miliona eura za rekonstrukciju i izgradnju kanalizacione mreže.

 

Kragujevac je primer dobre prakse za ostale gradove – kako i na koji način bi trebalo da se vodi računa o zdravlju građana i o ekologiji – rekla je Stana Božović.

 

Početku rada Reciklažnog centra prisustvovali su gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i direktor JKP “Čistoća“ Zoran Jovanović.

 

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/reciklazni-centar-u-kragujevcu-pusten-u-rad/#more-21399

Povratak...