f Izazovi klimatskih promena na teritoriji Beograda i Srbije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Izazovi klimatskih promena na teritoriji Beograda i Srbije

28.03.2017

Prilikom otvaranja konferencije „Izazovi klimatskih promena na teritoriji Beograda i Republike Srbije”, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stana Božović, istakla je da ukupne materijalne štete izazvane ekstremnim klimatskim i vremenskim uslovima, od 2000. godine, prelaze 5 milijardi evra, a da su više od 70% gubitaka povezani sa sušom i visokim temperaturama.  Drugi glavni uzrok značajnih gubitaka bile su poplave. 

 

 „U potpunosti svesni ovih problema, odnosno činjenice da klimatske promene nisu budućnost i nauka, već sadašnjost i život, kao Ministarstvo, pokušavamo da obezbedimo zakonodavni okvir i strateške smernice, koje će doprineti smanjenju uticaja promene klime na nacionalnom nivou. Pored toga, svesni činjenice da rešavanje ovog problema kao ključnu reč i zajednički imenitelj ima reč: saradnja, ulažemo značajne napore na unapređenju iste sa svim zainteresovanim stranama. Jedan od rezultata ovako inicirane i uspostavljene saradnje svakako je i izrada Plana adaptacije za grad Beograd kao rezultat projekta koje je za grad Beograd iniciralo Ministarstvo, a koji je sasvim sigurno izrađen zahvaljujući spremnosti, znanju i efikasnosti kolega iz gradske uprave“, rekla je  državna sekretarka.

 

Profesor dr Nebojša Šarkić, v.d. dekana Pravnog fakulteta Union, naglasio je da je potrebno razmatrati različita viđenja problema u oblasti zaštite životne sredine i ponuditi rešenja, a edukacija je uslov svega.

 

Gradski sekretar za životnu sredinu, Goran Trivan, je problem prerade otpadnih voda izdvojio kao najveći izazov Beograda.

 

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/izazovi-klimatskih-promena-na-teritoriji-beograda-i-republike-srbije/#more-21368

Povratak...