f Radionica o upravljanju i odlaganju PCB - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Radionica o upravljanju i odlaganju PCB

17.03.2017

U okviru projekta „Pravilno upravljanje i finalno odlaganje PCB u Republici Srbiji“ koji Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine realizuje u saradnji sa Organizacijom UN za idustrijski razvoj (UNIDO) i Centrom za čistiju proizvodnju Srbije pri Tehnolološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, a koji se finansira od strane Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), 17. marta 2017. godine je održana  radionica na kojoj su predstavnici nadležnih državnih organa, industrije, operateri otpada, naučno-istraživačkih i nevladinih organizacija bili u prilici da se detaljnije upoznaju sa ciljevima i aktivnostima na projektu, kao i rokovima realizacije određenih aktivnosti.

 

Skup su otvorili državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine dr Stana Božović, dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, prof. dr Đorđe Janaćković i direktor Centra za čistiju proizvodnju Srbije pri Tehnolološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, Branko Dunjić.

 

Državna sekretarka dr Stana Božović istakla je da je Republika Srbija ratifikovala Stokholmsku konvenciju 2009. godine i donela Nacionalni implementacioni plan za sprovođenje Stokholmske konvencije u okviru koga se nalazi i Akcioni plan za upravljanje PCB na osnovu koga je i izrađen predlog ovog zajedničkog projekta koji je otpočeo sa realizacijom prošle godine, a planirano je da traje 4 godine. Cilj ovog projekta je zaštita zdravlja ljudi i životne sredine od izloženosti i ispuštanja PCB kroz uspostavljanje sistema za bezbedno upravljanje PCB i finalno odlaganje identifikovaih zaliha PCB uređaja. Takođe, realizacijom ovog projekta će se doprineti i jačanju implementacije harmonizovanog zakonodavsta EU i dostizanja standarda EU u ovoj oblasti.

 

U nastavku radionice detaljnije su predstavljene realizovane i predstojeće aktivnosti na projektu od strane predstavnika Projektne jedinice i nacionalnih eksperata, i to: trenutno stanje upravljanja PCB, aktivnosti JP EPS u odlaganju PCB i mera sprečavanja kontaminacije uređaja, analiza zakonodavno-institucionalnog okvira za upravljanje PCB u Republici Srbiji, analiza PCB u kontaminiranim uređajima i PCB kontaminiranim lokacijama, kao i socio-ekonomska i rodna analiza u kontekstu upravljanja PCB.

 

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/uvodna-radionica-projekta-pravilno-upravljanje-i-finalno-odgaganje-pcb-u-republici-srbiji/#more-21293

Povratak...