f Održana ekološka akcija „Zajedno za jezero Palić“ - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Održana ekološka akcija „Zajedno za jezero Palić“

24.03.2017

U organizaciji Fondacije „Ana i Vlade Divac“ 24. marta 2017. godine održana je ekološka akcija čišćenja priobalja jezera Palić. Pored zaštite životne sredine, akcija je za cilj imala i druženje lokalnog stanovništva i migrantske populacije. Ekološko volonterska akcija deo je projekta pod nazivom „Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu“ koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac  uz finansijsku podršku USAID-a.

 

Cilj akcije za „Zajedno za Palić“ je promovisanje solidarnosti i toleranciju između migranata i lokalnog stanovništva. Želja nam je bila da očistimo prostor oko Prihvatnog centra, da ga oplemenimo, jer taj prostor  koriste migranti koji su ovde, a i lokalno stanovništvo - kaže Miloš Živković iz Fondacije  „Ana i Vlade Divac“. U akciji sakupljanja čvrstog otpada učestvovalo je oko četrdesetak Subotičana i migranata, a podršku su  pružila i javna preduzeća, četiri  udruženja za zaštitu životne sredine, kao  i Kancelarija za mlade sa svojim volonterima.

 

Pridružili smo se akciji, jer smo ekološki osvešćeni, ekologija je vrlo cenjena u našem gradu. Ova akcija bi trebalo da osvesti narod da migranti koji ovde borave nisu stranci koji ne mogu da sarađu sa nama. Želeli smo da se družimo, ali i da očistimo prostor koji okružuje njihov Prihvatni centar. Smatrali smo da sa našim ljudstvom treba da se priljučimo akciji - kaže Hrvojka Stantić iz JP „Palić- Ludaš“ i dodaje bi  sledećom akcijom  trebalo da bude obuhvaćeno čišćenje vode.

 

U okviru projekta  ,,Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu“ realizovano je i podizanje kapaciteta Narodne kuhinje u Subotici, opremanje Štaba za vanredne situacije Grada Subotice, kao i nekoliko donacija socijalnim i obrazovnim ustanovama u našem gradu.

 

Izvor: https://www.subotica.com/vesti/odrzana-ekoloska-akcija-zajedno-za-jezero-palic-id28401.html

Povratak...