f Sastanak SKGO sa inspektorima za zaštitu životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Sastanak SKGO sa inspektorima za zaštitu životne sredine

17.03.2017

Sektor inspekcije za zaštitu životne sredine u saradnji sa Stalnom konferencijom opština i gradova, je u okviru svojih aktivnosti održao peti u nizu sastanaka sa opštinskim inspektorima za zaštitu životne sredine i načelnicima opštinskih uprava. Sastanak je održan u Gradu Smederevu za Podunavski, Braničevski, Šumadijski i Pomoravski upravni okrug.

Cilj ovih sastanaka je upoznavanje jedinica lokalne samouprave o uspostavljanju sistema kroz koordinaciju poverenih poslova. Sastanku su prisustvovali iz Sektora inspekcije za zaštitu životne sredine, Željko Pantelić, pomoćnik ministra sa saradnicima i Ljubinka Kaluđerović iz Stalne konferencije opština i gradova.

Pomoćnik ministra, Željko Pantelić, je prisutne upoznao sa razlozima formiranja Odeljenje za poverene poslove u Sektoru inspekcije za zaštitu životne sredine. Istakao je da je cilj navedenog Odeljenja da pruži pomoć inspektorima jedinica lokalne samouprave u izvršavanju poverenih poslova, podizanjem nivoa i ujednačavanjem postupanja inspekcije za zaštitu životne sredine prema nadziranim subjektima.

Inspektori jedinica lokalne samouprave su upoznati sa održavanjem dvodnevnih seminara u 2017. godini, čiji predavači će biti iz Sektora inspekcije za zaštitu životne sredine. Na seminarima će se obaviti obuke inspektora jedinica lokalne samouprave u primeni zakona iz oblasti zaštite životne sredine u delu poverenih poslova.

Na sastanku su inspektori jedinica lokalne samouprave izneli mnoge probleme na koje nailaze u izvršavanju poverenih poslova. Predstavnici Sektora inspekcije za zaštitu životne sredine, su odgovarali na postavljena pitanja i obrazlagali zakonske odredbe pružajući stručnu pomoć u delu implementacije zakona.

Na sastanku je istaknuto da će se kroz koordinaciju poverenih poslova ostvarivati uvid u rad inspekcije jedinica lokalne samouprave, ukazujući na neizvršavanje poverenih poslova, propuste i nedostatke u radu, pružajući potrebna objašnjenja, savete i informacije. Iskazana je velika zainteresovanost inspektora jedinica lokalne samouprave za obukama o primeni propisa iz oblasti zaštite životne sredine

 

 Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/sastanak-radi-unapredjenja-koordinacije-poslova-inspekcijskog-nadzora-poverenih-jedinici-lokalne-samouprave-5/#more-21306

Povratak...