f Peticijom protiv prerađivača otpada - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Peticijom protiv prerađivača otpada

15.03.2017

Predstavnici subotičkog Arhus centra i Udruženja TERRA'S su tokom marta intezivirali saradnju sa predstavnicima lokalne samouprave na rešavanju ekoloških i komunalnih problema građana. Mnoga pitanja, puput operatera „Dado Metal“ i „Ekometalologistik“ su pokrenuta sa mrtve tačke. U međuvremenu su stanovnici MZ “Zorka” pokrenuli peticiju protiv operatera Dalibora Gregorčića – saopštija je Snježana Mitrović, rukovodioca Udruženja TERRA’S i Regionalnog Arhus centra Otvorenog univerziteta Subotica

 

Peticijom protiv prerađivača otpada

15.03.2017.

 

Stanovnici MZ „Zorka“ prikupili su peticiju kojom traže da se operateru za preradu otpada ne dozvoli rad na lokaciji put Edvarda Kardelja 122, budući da je to zona porodičnog stanovanja

 

Prerađivač otpada – metalnog i plastičnog, odnedavno je prvi sused porodici Kovačević, koja je na Zorci kuću sagradila pre više od dvadeset godina. Kovačevići ističu da će ići do kraja, jer takvog komšiju – ne žele.  Kako kažu, u stambenoj zoni, gde je odmah i osnovna škola ali i obdanište nije mesto za jednu ovakvu delatnost. Izloženi su buci, ali i neprijatnim mirisima od ulja iz automobila.

 

Mislim da to nije mesto za otpad. Imao sam priliku da vidim kako radi, to je neviđeno! Diže automobile dizalicom, koje pušta i presuje. I sad zamislite, kad diže automobil to curi i ulje, benzin, antifriz. A osim toga je veoma bučno,“ revoltiran je Josip Kovačević.

Kao građani koji tamo živimo, smatramo daa taj otpad između naših kuća stvarno nije primeren. I sa prednje i sa zadnje strane, sve su kuće, zaista je gusto naseljeno. Mi sad to moramo da trpimo i moramo to da prihvatimo – e pa ne bismo,“ dodaje Josipova ćerka Angela.

 

Iza nezadovoljnih građana stala je MZ „Zorka“. Prema rečima rukovodstva ovo je treći pokušaj da se otvori otpad na teritoriji ove mesne zajednice, koja je gusto naseljena i samim tim nije pogodna za ovu vrstu delatnosti.

 

Svi treba da shvate da je Zorka postala urbanizovani deo grada, gde više ne može bilo šta da se gradi. Molimo lokalnu samoupravu da ne izda dozvolu, već da nađe neku adekvatnu lokaciju. Ovo nisu uslovi za otpad. Ukoliko bude sekao automobile, tu je farba koja će da sagoreva, samo malo da dune vetar dim će biti u školi, a to je otrov,“ ističe Adam Pletl, potpredsednik Saveta MZ „Zorka“.

 

Ne treba zaboraviti ni opasnosti zagađenja životne sredine, smatraju u MZ „Zorka“.

Protiv toga smo da se zagađuje životna sredina. Svi znamo da na Zorci na mnogo mesta još uvek nema vodovodne mreže, a to znači da će svi teški metali i sve što će se na tom placu lagerovati, da će to ući u zemlju i zagaditi bunare ljudi koji tamo žive,“ dodaje Zoltan Kudlik, predsednik Saveta MZ „Zorka“.

 

Još jedan od argumenata protiv otvaranja firme „Eco metalologistic“ na adresi put Edvarda Kardelja 122 jeste da je to bivša firma „Dado metal“ sa kojom su građani Skadarlijske ulice u MZ „Peščara“ godinama vodili rat, sa namerom da se ta firma izmesti iz njihovog okruženja. Upravo zato, peticija koju je potpisalo 367 građana, predata je Gradskoj upravi sa zahtevom da se tako nešto ne dozvoli ni u njihovoj mesnoj zajednici.

 

Izvor: https://www.subotica.com/vesti/peticijom-protiv-preradjivaca-otpada-id28330.html

Povratak...