f Vazduh u Subotici umereno zagađen - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Vazduh u Subotici umereno zagađen

26.01.2017

Vazduh u Subotici je umereno zagađen, pokazuju najnoviji rezultati merenja Zavoda za javno zdravlje. Trenutno stanje kvaliteta vazduha je prihvatljivo, pošto su koncentracije zagađujućih materija u granicama koje propisuje Uredba o uslovima i zahtevima kvaliteta vazduha.

 

Vazduh koji udišemo u zimskom periodu uvek je lošijeg kvaliteta nego tokom godine, upravo zbog individualnih ložišta koja uz saobraćaj predstavljaju najuticajnije zagađivače u našem gradu. Situaciju dodatno pogoršava to što stanovništvo loži „sve i svašta“, objašnjavaju nam u Zavodu za javno zdravlje – automobilske gume, plastiku, impregnirano drvo – što dodatno zagađuje vazduh, a kod ljudi pojačava subjektivni osećaj zagađenosti zbog neprijatnih mirisa.

Protekle nedelje smo izmerili više vrednosti suspendovanih čestica pm10, znači to su 10 mikrona prečnika.Za period usitnjavanja jedan dan, što propisuje Uredba, a to je 50 mikrograma po kubnom metru, mi smo izmerili iznad te vrednosti. Povećana je i čađ.  Koncentracija čađi meri se u prigradskim mestima – na Velikom Radanovcu, u Bajmoku i Čantaviru. Ovo su baš tipična mesta gde većina stanovništva loži. Zna da bude povećana koncentracija, ali se kreće oko granice,“ objašnjava Beata Nemet Gabriel,  šef odseka za vazduh ZZJZ.

Ipak, šta ukoliko dođe do prekoračenja graničnih vrednosti? U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Gradske uprave nam kažu da u tom slučaju jedinica lokalne samouprave obaveštava javnost i može da primeni praktične mere.

„U slučaju prekoračenja zagađujućih materija, odnosno, ukoliko bilo koja granična vrenost pređe granicu, nadležni organ jedinice lokalne samouprave mora da obavesti Ministarstvo i po potrebi nadležni organ AP Vojvodine. Praktične mere se uglavnom primenjuju u saobraćaju, dobar primer za to je Segedin, gde je bio besplatan javni prevoz za građane i gde su zamolili građane da umesto automobila koriste javni prevoz,“ napominje Nora Seker, biolog u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Gradske uprave.

Na zagađenje utiču i vremenske prilike, pa tako veća magla, vlažnost, nedostatak vetra i niska temperatura u kombinaciji sa povećanom koncentracijom sumpor–dioksida utiču na formiranje kiselog smoga, koji je ove godine ponegde registrovan i nije karakterističan za Suboticu. Za sve one koji žele da prate kvalitet vazduha, informacije su dostupne na sajtu Gradske uprave, Zavoda za javno zdravlje, kao i Agencije za zaštitu životne sredine.

Izvor: http://www.subotica.com/vesti/vazduh-u-subotici-umereno-zagadjen-id27950.html

Povratak...