f Kasni izgradnja deponije u Subotici - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Kasni izgradnja deponije u Subotici

16.01.2017

Kasne radovi na izgradnji Regionalne deponije Subotica, pa će, po svemu sudeći biti završena tek polovinom ove godine. Rok za završetak deponije, koja se gradi između naselja Bikovo i Orom, prema prvobitnim planovima, bio je 28. januar 2017. godine.

To je utvrđeno ugovorom koji je potpisan između Delegacije EU u Srbiji, kao ovlašćenog predstavnika finansijera, i izvođača radova, koga čini konzorcijum sastavljen od tri firme, jedne iz Italije i dve iz Srbije.andra Iršević)

"Delegacija EU smatra da su izvođači radova imali opravdane razloge za kašnjenje pa neće morati da plaćaju penale već će dobiti produženje roka za realizaciju ugovorenih radova. Stručna procena je da će radovi biti završeni u aprilu ili maju 2017. godine. Nakon toga treba da se obezbede potrebne dozvole za probni rad, što traje oko dva meseca, što znači da ćemo, po svemu sudeći, u junu ili julu moći da otpočnemo sa probnim radom", kaže Andrea Kikić, direktorka Regionalne deponije Subotica.

Izgradnja Regionalne deponije Subotica koštaće 24 miliona evra, od kojih je 20 miliona evra nepovratnih sredstava obezbeđeno iz IPA fondova, gradovi i opštine severne Bačke i Potisja učestvuju sa milion evra, a država, preko Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, obezbeđuje sredstva za nabavku autosmećara, autopodizača, kontejnera i kanti za javna preduzeća iz regiona.

U toku je izgradnja tri pretovarne stanice, sedam centara za prikupljanje otpada kao i niza objekata na Regionalnoj deponiji koja će se prostirati na šest hektara zemljišta.

"Radovi na izgradnji Regionalne deponije su započeti sredinom 2015. godine, a sada je stepen realizacije ugovora na oko 70 odsto. Početkom 2016. su započeti radovi na izgradnji ostalih objekata kao što su pretovarne stanice i centri za prikupljanje otpada, za koje se očekuje da će biti završeni u februaru ove godine", kaže Andrea Kikić.

Na području regiona godišnje nastane oko 80.000 tona otpada. Izgradnjom Regionalne, biće omogućeno zatvaranje i saniranje postojećih deponija te zaustavljeno zagađenje zemljišta i podzemnih voda, a jedna od prednosti je i razvoj reciklažne industrije koja treba da postane veoma značajna u Srbiji.

Izvor: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/subotica/kasni-izgradnja-deponije-u-subotici_791948.html

Povratak...