f AC SU – Zajedničkim radom do kvalitetnijeg življenja - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

AC SU – Zajedničkim radom do kvalitetnijeg življenja

25.11.2016

Većina mesnih zajednica su slabog kapaciteta, ali to nije razlog da se ne organizuju i učestvuju na javnim raspravama u vezi dokumenata koji se tiču kvaliteta življenja njihovih građana. Između ostalog, zadatak radionice je da se ova ciljna grupa obuči kako da dođu do informacije i prenesu je građanima, te podstaknu da obavezno učestvuju na javnim raspravama na različita dokumenta i akte, posebno na studije u skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu. Na žalost, česta je praksa da investitor završi svu zakonsku proceduru i započne sa izgradnjom objekta, a javnost i mesne zajednice tek tada, sa zakašnjenjem, reaguju. Ovo je, između ostalog, rekla, Snježana Mitrović, rukovodilac Udruženja TERRA’S na radionici organizovanoj u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom Otvorenog univerziteta Subotica, održanoj 25. novembra 2016. godine.

Nakon uvodnih predavanja o zakonima koji regulišu ovu oblast sa konkretnim primerima iz prakse, usledila je izuzetno kvalitetna, na momente žustra rasparava. Opšta je ocena da su mesne zajednice, kao i udruženja građana, izuzetno slabog kapaciteta i da im je neophodna stručna podrška u čemu im mora pomoći lokalna samouprava, posebno kod javnih uvida i davanja mišljenja na studije o proceni uticaja na životnu sredinu ili razne vrste planova.

Većina mesnih zajednica su izrazili želju za započinjanjem ili nastavkom saradnje i shvatili su ovaj skup kao prvu informaciju o mogućnostima zajedničkog angažovanja za bolji kvalitet življenja. Po rečima jedne od učesnica, predstavnici mesnih zajednica su na izborima dali određena obećanja svojim biračima, odnosno građanima, a TERRA’S i Arhus centra vide kao značajnog partnera u rešavanju ekoloških problema ili učešća u raspravama iz oblasti životne sredine. Dogovoreno je da se iznađu mogućnosti i organizuju javne rasprave u prostorijama mesnih zajednica koje to žele.

Naravno bilo je i onih koji apsolutno nisu zainteresovani ili nisu shvatili da i pored volonterskog rada, mesna zajednica prva “na udaru” eventualnog nezadovoljstva stanovništa ako je, na bilo koji način ugrožen kvalitet njihovog življenja.

Predavači su bili Žika Reh, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, GU Subotica i Bjanka Čuturilo iz Centra za ekologiju i održivi razvoj, CEKOR

Organizator radionice je Udruženje TERRA’S u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom Subotica, preko projekta “Značaj informisanja i učešća građana u odlučivanju za unapređivanje životne sredine” podržan od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i životnu sredinu, Grada Subotice i OEBS, Misija u Srbiji.

Kompletan audio-zapis sa fotografijema na: https://www.subotica.info/2016/11/26/kako-pokrenuti-gradane-da-ucestvuju-u-javnim-raspravama-od-zivotnog-znacaja-za-njih

Povratak...