f Žive pored rasada ambrozije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Žive pored rasada ambrozije

12.09.2016

Potez od Karađorđevog puta do ulice Josipa Kolumba u MZ „Peščara“ potpuno je zakorovljen. Dominira ambrozija, koja smeta i onima koji na polen ove biljke nisu alergični. I dok  stanovnici ovog dela grada bezuspešno pokušavaju da pronađu rešenje, situacija se svake godine pogoršava, jer ambrozija zauzima sve  veću površinu.

Ukoliko ste alergični na polen ambrozije, onda ambrozija visine i preko dva metra predstavlja pravu noćnu moru za vas. Upravo pred ovakve noćne more žive meštani „Peščare“. Amrozija se raširila čitavom dužinom zapuštene pruge i kanala od čak 2,5 kilometra.   

Od obraćanja „Železnicama Srbije“ u čijem je vlasništvu pruga koja nije u upotrebi već 20 godina, do Komunalne policije, ništa nije urodilo plodom, kažu nam oni koji stanuju pored pravog rasada ambrozije.

„Ova pruga pripada Železnici, a oni su jednostavno saopštili da imaju samo jedan vagon za celu Srbiju, a s obzirom na to da ova pruga ne funkcioniše, taj vagon ne može da prođe ovuda kako bi uništio svu travu i ambroziju koja ovde postoji“ objašnjava Mirjana Lukić koja stanuje odmah do pruge.

„Često kosim, prvenstveno u svom dvorištu, međutim, prugu ne mogu, iako nam je rečeno da i mi pomalo održavamo. Prugu ne mogu, jer imam električnu kosilicu. Moj muže je alergičan, i zbog toga prima injekcije svake godine i uzima lekove. Ja nisam, a sin tu i tamo ima začepšljen nos, što je verovatno reakcija na ambroziju“ žali nam se i Hajnalka Bečkei.

Tokom sezone cvetanja ambrozije MZ „Peščara“ obrati se i po nekoliko ljudi dnevno u vezi sa ovim problemom, kaže predsednik Skupštine MZ, Aleksandar Ranković. Međutim, ni pruga ni kanal nisu u njihovoj nadležnosti.

„Nažalost, mi nemamo uvek mogućnosti da svima izađemo u susret i da sve rešimo. Pokušavamo na sve načine, imamo radnika za privremene i povremene poslove. Ono što možemo da uradimo jesu delovi javnih površina, nešto pored puta. Snašli smo se – otprilike 2 hektara javne površine pokosio je jedan naš stanovnik. Kada je u pitanju kanal, mi tu ništa ne možemo da uradimo, jer kanal ne pripada mesnoj zajendici“ dodaje Ranković.

Površina pod ambrozijom u MZ „Pešara“ ne predstavlja problem samo za one koji žive u tom delu grada, već i za sve Subotičane, budući da polen ove biljke vetar raznosi i do 100 kilometara. Ipak, najgore je onima kojima je korov pod prozorom.

Izvor: http://www.tvsubotica.com/index.php?c=vest&vestid=1460&slider=off&lg=sr

Povratak...