f Jasibara ponovo oaza prirode - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Jasibara ponovo oaza prirode

27.09.2016

U nastavku prenosimo saopštenje Zelenih Subotice. Nakon višedecenijskih zahteva stanovnika MZ Dudova šuma, nekadašnja divlja deponija na Jasibari ove je godine konačno nestala angažovanjem i volonterskim radom Zelenih Subotice. Umesto zapuštenog kanala zaraslog u korov iz kojeg se širio neprijatan miris, umesto razbacanog smeća i potencijalnog legla zaraze, Jasibara sada izgleda kao oaza prirode i omiljeno je šetalište stanovnika tog dela grada.

Posle svih obećanja, planova, idejnih projekata i takozvanih pokušaja da se ekološki problem oko kanala na Jasibari reši, nada stanovnika MZ Dudova šuma ponovo je oživela prošle jeseni kada su volonteri Zelenih Subotice uklonili divlju deponiju i očistili kanal. Tokom narednih meseci Zeleni su se u više navrata vraćali na već očišćene površine, jer su svesni da je to neophodno dok se god ekološka svest cele zajednice ne izdigne na nivo da institucije rade svoj posao. I upravo je povezivanje nadležnih institucija bila jedna od namera Zelenih Subotice, pa je tako na njihovu inicijativu u dovođenju Jasibare u ekološki red učestvovala i lokalna samouprava. Upravo je povezivanje Grada, javnih komunalnih preduzeća i drugih institucija bila ideja na kojoj su Zeleni od početka insistirali. I na ovom primeru se pokazalo da se sinhronizacijom više subjekata može postići dobar i održiv rezultat. Više ovakvih projekata za vrlo kratko vreme bi moglo promeniti sliku našeg grada u celini. Zahvaljujući pozitivnoj energiji, spremnosti i podršci sadašnjeg gradonačelnika, projekti zaštite životne sredine i oživljavanja devastiranih područja uskoro će ugledati svetlost dana, jer ma koliko da su problemi veliki, želja da se oni reše još su veći.

Nekadašnja divlja deponija sada je mesto na koje ljudi iz okolnih ulica rado dolaze i gde umesto da trpe nekadašnje smeć, ambroziju i neprijatan miris slobodno uživaju u svežem vazduhu.

Radeći na revitalizaciji Jasibare, Zeleni Subotice su, između ostalog, oko kanala zasadili i hiljadu sadnica koje su se tokom proleća i leta lepo primile i celom ambijentu daju potpuno drugačiju dimenziju. Osim što ovaj deo grada sada lepo izgleda, raščišćeni deo kanala ima i veoma bitnu funkciju u sakupljanju atmosferskih voda, jer su godinama unazad zbog zapušenog kanala kiše plavile dvorišta, kuće i okolne ulice. Projekat rekultivacije otvorenog kanala sproveden je procesom fitoremedijacije.

Uređenje Jasibare i drugih nekadašnjih divljih deponija dobar je pokazatelj da u skorijoj budućnosti može da bude rešen i najveći ekološki problem u našem okruženju, a to je Palićko jezero. Silna energija koja je u prethodnih 20 godina ulagana u pravdanja kako je Palić nerešiv ili gotovo nerešiv problem, Zeleni Subotice će zajedno sa lokalnom samoupravom preusmeriti u konkretne akcije i projekte i svima dokazati da dobra ideja, iskrena namera, znanje i sposobnost na kraju uvek daju rezultat.

Izvor: http://www.subotica.com/vesti/jasibara-ponovo-oaza-prirode-id27064.html

Povratak...