f AC SU - EKO DOX uz izložbu fotografija o Palićkom jezeru - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

AC SU - EKO DOX uz izložbu fotografija o Palićkom jezeru

15.07.2016

U okviru 23. Festivala evropskog filma Palić 2016,  po deveti put se održava i Program ekoloških dokumentarnih filmova ECO DOX. Živimo u vremenu u kojem se jasno vide pogubni uticaji ljudskog delovanja na destabilizaciju životne sredine i planete Zemlje uopšte, sa jedne strane i rastuća svest o potrebi delovanja u pravcu pomirenja čovečanstva i prirode. U skladu sa tim pre devet godina pokrenut je program dokumentarnih filmskih ostvarenja koja se bave ekologijom. 

Ove godine selektor, Igor Toholj, se odlučio za sedam filmova najnovije produkcije na različite teme: od borbe jedne buduće majke sa dijagnozom djabetesa protiv globalne „šećerne mafije” i branilaca ekoloških prava, do delikatesa iz korpe za otpatke i prikazivanja zaboravljenih građevina koje smo konstruisali, a zatim ostavili. Na repertoaru su i filmovi o netaknutoj prirodi i domorocima koji rone na velikim dubinama u neposrednoj blizini turističkih centara.

Domaći dokumentarac “Rzav veliki” ne samo da dokumentuju ekspediciju na najčistijoj srpskoj reci, već postavlja pitanje: preti li ovoj reci katastrofa izgradnjom brane koja bi trebalo da olakša život okolnom stanonvištvu, ali i da zauvek promeni tok i život njenog eko-sistema?

Na 9. EKO DOX-u će od 17. do 22. jula 2016. godine biti prikazano sedam eko-dokumentaraca (http://www.palicfilmfestival.com/?page_id=6436). Projekcije filmova počinju od 18 časova u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta u Subotici (drugi ulaz, prizemlje, klimatizovana prostorija, besplatan ulaz).

Posetoci EKO DOX-a će ove godine imati priliku da pogledaju izložbu fotografija na temu Palićkog jezera, koju oragnizuje Regionalni Arhus centar Otvorenog univerziteta Subotica uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ. Autori, Mišel Rohman i Nikola Tumbas, su pokušali da na tridesetak fotografija dočaraju istorijat Palićkog jezra u proteklih više od sto godina: procvt krajem 19. veka, sledi Palić pre i posle neuspele sanacije sedamdesetih godina 20. veka, zatim bliska prošlost sa fotografijama političara koji su vodili Palićko jezero pogrešnim putem izmuljavanja do nedavnih gradskih čelnika čija saradnja sa strukom je rezultirala strategijom sanacije Palića i Ludaša što finansijski podržava i Nemačka razvojna banka KfW. Retrospektivna izložba se simbolično završava fotografijom novog saziva gradskog parlamenta i zalaskom (ili izlaskom) Sunca iznad Palićkog jezera sa tekstom: Nastaviće se....

Kao i ranijih godina, osim izložbe, u holu će biti upriličena i prezentacija subotičkih ekoloških organizacija. U opuštenoj atmosferi, pored promotivnog materijala koji će aktivisti deliti, posetioci će se pre projekcije filmova, kroz razgovor moći upoznati sa radom Udruženja TERRA’S, Arhus centra Subotica, Centra za ekologiju i održivi razvoj CEKOR i drugih.

Povratak...