f Obeležen međunarodni Dan Dunava - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Obeležen međunarodni Dan Dunava

30.06.2016

Povodom obeležavanja međunarodnog Dana Dunava, danas 29. juna 2016. godine, na Zemunskom keju održana je Centralna proslava koja je ove godine posvećena najmlađima i njihovoj edukaciji o očuvanju eko-sistema najveće evropske reke, Dunava. U okviru Centralne proslave deca su imala priliku da razgovaraju o zanimljivostima sa predstavnicima Svetskog fonda za prirodu, Mladim istraživačima, predstavnicima JKP „Zelenilo-Beograd“, Orijentiring savezom Srbije, Vodnim Agentom, Sekopakom, Udruženjem „Naša deca“ ali i drugim učesnicima.

Više stotina mališana učestvovalo je u edukativnim radionicama posvećenim očuvanju životne sredine i slivu reke Dunav sa osnovnim ciljem da se ukaže na vrednosti eko sistema ove reke, kao i potrebe za odgovornijim ponašanjem i očuvanjem vodnih resursa. Apelovano je na sve građane da svojim aktivnostima doprinesu boljem kvaliteu Dunava i boljim uslovima za život i opstanak, kako eko sistema, tako i ljudi koji žive na slivu ove reke. Pored danas održanih edukativnih radionica, u 17 gradova širom Srbije biće organizovane manifestacije posvećene obeležavanju Dana Dunava i organizovan studentski eko kamp koji počinje 10. jula na Velikom ratnom ostrvu.

Međunarodni Dan Dunava se obeležava u 14 evropskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke. Konvencija je osnov za saradnju država radi zaštite najveće evropske reke na čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi. Svake godine broj partnera, gradova i građana koji su uključeni u kampanju je sve veći i na taj način poruka o važnosti očuvanja i zaštite reka i racionalnoj upotrebi vodenih resursa stiže do sve većeg broja ljudi.

Izvor: http://www.mpzzs.gov.rs/obelezen-medjunarodni-dan-dunava/#more-5705

Povratak...