f Kragujevac se pridružio borbi protiv GMO - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Kragujevac se pridružio borbi protiv GMO

22.06.2016

U Velikom parku je održan je javni skup uz šetnju do muzeja 21. Oktobar. Upućena je poruka da Srbija ostane dosledna primeni propisa koji zabranjuju GMO i ne popusti pred pritiscima inostranih kompanija koje zagovaraju genetski modifikovane kulture.

U organizaciji Društva pčelara Kragujevca i portala Prvi Prvi na skali održan je javni skup pod nazivom “Za Srbiju bez GMO – Marš protiv Monsanta”. Kragujevac je tako postao jedini grad u Srbiji koji se prudružio međunarodnoj borbi protiv genetski modifikovanih kultura „Marš protiv Monsanta”.

"Podsećam da su u protekle tri godine usvojene deklaracije u gradovima i opštinama Srbije i to u 127 gradovapostoje usvojene Deklaracije o GMO koje predviđaju da je Srbija teritorija bez GMO. To je većinska Srbija i ukoliko neko želi sa strane da nešto menja mi smatramo da mora i na ovaj praktičan način da oseti puls naroda" – kaže Dejan Milošević, Portal Prvi Prvi na skali.

Upućen je apel nadležnima da se u Srbiji dosledno primenjuju propisi koji zabranjuju GMO i ne popusti pred pritiscima inostranih kompanija koje zagovaraju genetski modifikovane kulture.

"Mi se borimo praktično za opstanak, moramo da se izborimo protiv svetske trgovinske organizacije koja želi da nam nametne prodaju genetski modifikovanih proizvoda" – istakao je Milutin Petrović, predsednik Društva pčelara Kragujevca.

Pročitana je i poruka prof. dr. Miladin Ševarlića autora Deklaracije o GMO i Dr Tatjane Brankov Papić autorke knjige „Hrana budućnosti ili bioterorizam.

"Američka ambasada u Beogradu piše da srpski farmeri sa nestrpljenjem iščekuju uvoz GMO sojine sačme i ko su ti srpski farmeri, sigurno nisu mali proizvođači koji nemaju novca za kupovinu imputa već semena nabavljaju putem razmene" – pročitala je Darija Nešić, glumica

Izvor: http://staklenozvono.rs/?p=15591

Povratak...