f Počela nedelja zaštite životne sredine – Ispravna voda za piće i higijenski uslovi za svu decu u Srbiji - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Počela nedelja zaštite životne sredine – Ispravna voda za piće i higijenski uslovi za svu decu u Srbiji

03.06.2016

U skladu sa politikom Vlade Republike Srbije da se aktivnosti ravnomerno sprovode u svim delovima naše zemlje državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stana Božović otvorila je Nedelju zaštite životne sredine u Kragujevcu.

„Odabrali smo simbolično, da u nedelji posvećenoj Svetskom danu zaštite životne sredine, ozvaničimo početak realizacije projekta: “Situaciona analiza pristupa zdravoj pijaćoj vodi i sanitaciji za decu osnovnih škola u seoskim sredinama Šumadijskog i Pomoravskog Okruga“, koji sprovodimo u partnerstvu sa Regionalnom Agencijom iz Kragujevca» istakla je Stana Božović. Za realizaciju ovog projekta Ministarstvo je obezbedilo 200 000 evra.

Kako je 5. jun globalni događaj koji se obeležava se na svim nivoima, želimo da iskoristimo priliku da prezentujemo ciljeve i aktivnosti projekta, koji su deo Akcionog plana na Sprovođenju Protokola o vodi i zdravlju u Republici Srbiji, ujedno i prioriteti ove Vlade i Premijera Aleksandra Vučića, zato što se odnose na poboljšanje zdravstvenih i higijenskih uslova u 245 seoskih škola.

Aktivnosti na ovom projektu podstakle su posebnu političku pažnju i akciju na unapređenju kvaliteta života i zdravlja dece u školama seoskih područja Šumadije i Pomoravlja.

Svetski dan zaštite životne sredine je prilika da motivišemo sve pojedince, organizacije i institucije, da preuzmu pozitivne korake u zaštiti životne sredine u svojim domovima, školama i radnim mestima, kako bi se skrenula pažnja na posledice pojedinih ljudskih aktivnosti .

Za nas je prioritetno važno da kroz ovaj projekat unapredimo stanje u vezi sa vodom, sanitacijom i higijenom u školama, utičući da se poboljšaju uslovi i da se svakom detetu obezbedi ispravna voda za piće, kao i adekvatni higijenski uslovi.

Nakon konferencije na kojoj je predstavljen Projekat državna sekretarka je sa timom posetila osnovnu školu « Sreten Mladenović» u Desimirovcu i na licu mesta se uverila da je izazov sa kojim se susreće ovaj projekat veliki i da je pred nama još puno posla u dostizanju nacionalnog cilja da sva deca u Republici Srbiji imaju pristup ispravnoj vodi za piće i sve higijenske uslove u skladu sa standardima savremenog sveta.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/pocela-nedelja-zastite-zivotne-sredine-ispravna-voda-za-pice-i-higijenski-uslovi-za-svu-decu-u-srbiji/

Povratak...