f Organizacija „Drvo po drvo“ i Udruženje“ Spajalica“ ozelenili 7 subotičkih škola - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Organizacija „Drvo po drvo“ i Udruženje“ Spajalica“ ozelenili 7 subotičkih škola

03.05.2016

Grupa građana „Drvo po drvo“ u saradnji sa Udruženjem „Spajalica“ u nastavku projekta „Mlada stabla za mlade ljude“ prošle jeseni i ovog proleća nastavila je se ozelenjavanjem subotičkih vrtića i osnovnih škola.

Tokom najnovije etape projekta koji je ovaj put podržan od strane „Karlsberg i Dunđerski Fondacije“ aktivisti ove organizacije sproveli su akcije ozelenjavanja školskih dvorišta 7 osnovnih škola na teritoriji Grada uz prigodnu edukaciju učenika o značaju izgradnje zdrave životne sredine, ozelenjavanja i pošumljavanja.

U toku akcija, zejedno sa učenicima posađeno je preko 50 velikih lišćarskih sadnica čemu je prethodila edukacija đaka na ovu temu. Ujedno, svakom učeniku koji je dao svoj doprinos sadnji dodeljena je po jedna drvenasta sadnica. Ukupno je podeljeno preko 350 manjih sadnica koje su učenici potom posadili oko svojih domova. Projekat je logistički pomogla Kancelarija za mlade Grada Subotice, a učešće u sprovođenju aktivnosti uzeli su i učenici Politehničke škole, budući tehničari pejzažne arhitekture.

Organizacija „Drvo po drvo“ postoji od 2013-e godine i od tada je sprovela više akcija sadnje, edukacija, izložbi i podela sadnica sugrđanima, a sve kao vid promocije pošumljavanja i ozelenjavanja zbog višestrukih benefita po životnu sredinu koji iz toga proizlilaze. Podsetimo da je AP Vojvodina sa svojih 6.5% pošumljenosti jedna od najmanje pošumljenih oblasti u Evropi dok optimalni postotak iznosi oko 35%, a preporučeni minimum 12%. Uz zajedničke napore Subotica može postati zeleniji grad što će pozitivno uticati na gradsku mikroklimu i zdravlje ljudi koji u njemu žive.

Izvor: http://www.subotica.com/vesti/organizacija-drvo-po-drvo-i-udruzenje-spajalica-ozelenili-7-subotickih-skola-id25978.html

Povratak...