f Za unapređenje šuma Srbija dobija 3,2 miliona evra - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Za unapređenje šuma Srbija dobija 3,2 miliona evra

19.04.2016

Kako bi se unapredilo stanje u srpskim šumama, savet Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF) odobrio je grant u vrednosti od 3,2 miliona dolara, navodi se u njihovom saopštenju. Nacionalni park Tara među prvima bi trebalo da bude korisnik sredstava.

U saopštenju piše da su navedena sredstva namenjena za finansiranje aktivnosti u okviru četvorogodišnjeg projekta Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO). Cilj je da se na duži period poboljša opšte stanje i zdravlje šuma i to uvođenjem principa održivog upravljanja šumama.

S obzirom na to da podaci iz 2009. godine pokazuju da je opšte stanje šumskog fonda u našoj zemlji loše i da se šume skoro i ne podmlađuju prirodnim obnavljanjem, novac koji će biti uložen za unapređenje šuma i te kako je značajan. Aktivnosti, među kojima je i povećanje šumskog pokrivača za 5% kako bi se povećala sposobnost šume da apsorbuje oko 954.200 tona ugljen-dioksida, FAO će sprovoditi u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Da bi se što bolje sprovelo ono što je zamišljeno, za oko 120 zaposlenih u sektoru šumarstva biće organizovani FAO treninzi na temu upravljanja šumama.

Izvor: http://www.agromedia.rs/agro-teme/Sumarstvo/za-unapredjenje-suma-srbija-dobija-32-miliona-evra

Povratak...