f Više od 400 volontera čistilo jezero u Resniku - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Više od 400 volontera čistilo jezero u Resniku

27.03.2016

Zaposleni u Opštini Rakovica, zajedno sa radnicima JKP „Zelenilo Beograd“, JKP „Gradska čistoća“ i JVP „Beograd vode“, kao i velikim brojem sugrađana, odazvalo se pozivu Opštine Rakovica za akciju uređenja zelenih površina oko jezera u Resniku. Akciji je prisustvovala i Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivreda, Goran Vesić, gradski menadžer i Vladan Kocić, Predsednik GO Rakovica. U akciji prolećnog uređenja jezera u Resniku učestvovalo je više od 400 volontera.

Državna sekretarka Stana Božović je rekla da na ovom akcijom Opština Rakovica i grad pokazuju koliko je važna životna sredina.

„Veliki problem Beograda i Srbije su otpadne vode, industrijske, komunalne, kao i pojedinci koji se loše odnose prema životnoj sredini. Moramo da budemo potpuno posvećeni pitanju vodosnadbevanja i tretmana otpadnih voda, jer nas u ovoj oblasti očekuje mnogo investicija i rada. Moramo biti udruženi jer je doprinos svakog pojedinca presudan“, navela je između ostalog ona.

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je jezero u Resniku svega 17 kilometara udaljeno od centra grada i da je na toj lokaciji u planu izgradnja turističko-sportskog kompleksa na deset hektara.

„Grad Beograd i Opština Rakovica već neko vreme ulažu dodatne napore kako bismo jezero stavili u funkciju turizma, zabave i odmora. Pokrenuli smo izradu plana detaljne regulacije za ovaj deo Resnika i kada on bude završen imaćemo osnov da kroz javno privatno partnerstvo ili neku drugu vrstu ulaganja ovde izgradimo turističko-poslovni kompleks. Pre izgradnje tog kompleksa jezero će biti očišćeno i verujem da ćemo u narednih nekoliko godina od ovog prostora napraviti novo izletište“, istakao je Vesić i dodao da je jezero u Resniku nastalo 80-tih godina tako što je napravljena veštačka brana, te da je tako rešen problem plavljenja u tom kraju.

Prema njegovim rečima, grad Beograd radi i na poboljšanju veze građana prestonice sa jezerom u Resniku, a Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je pokrenula izgradnju južne saobraćajnice koja omogućava brz dolazak do jezera.

“Trenutno rešavamo imovinsko-pravne odnose, nakon čega sledi tender i izbor izvođača. U toku je izrada plana detaljne regulacije za Topčidersku reku, koja je jedna od najopasnijih reka kada su u pitanju bujične poplave. Kada on bude završen počeće uređenje te reke. U toku je i izrada fekalne kanalizacije u Resniku, koja bi trebalo da bude završena do 10. maja. Nedavno smo počeli da radimo i Jelezovački kolektor na Voždovcu koji je važan i za ovaj kraj. Radimo mnogo toga u oblasti ekologije i zaštite životne sredine“, naglasio je gradski menadžer i zahvalio svima koji su u čestvovali u ovoj akciji u Resniku.

Predsednik Gradske opštine Rakovica Vladan Kocić je rekao da je današnja akcija dobar primer kako se sa reči prelazi na dela.

„Radnici opštine uz pomoć „Zelenila Beograd” i „Gradske čistoće” su učestvovali u ovoj akciji, a pridružio nam se i veliki broj građana Rakovice. Jezero je veliki potencijal Rakovice koji planiramo da razvijamo. Nadam se da ćemo izradom Plana detaljne regulacije ostvariti naše želje, a nadležno Ministarstvo je obećalo pomoć u čišćenju jezera“, naveo je Kocić.

Gradska opština Rakovica je i u septembru prošle godine organizovala veliku akciju uređenja jezera u Resniku, u kojoj je učestvovalo više od 400 volontera.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/vise-od-400-volontera-cistilo-jezero-u-resniku/

Povratak...