f Sporazum o saradnji GIZ i PKS - Otpad je šansa za razvoj - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Sporazum o saradnji GIZ i PKS - Otpad je šansa za razvoj

24.02.2016

Privredna komora Srbije i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) potpisali su Sporazum o saradnji u okviru GIZ IMPACT projekta, radi što uspešnijeg unapređenja cirkularne ekonomije koja podrazumeva reciklažu i ponovno korišćenje materijala iz otpada u privredi.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije ukazao je da je potpisivanje sporazuma nastavak kompleksne i kvalitetne saradnje između Vlade Republike Nemačke i Privredne komore Srbije. Prema njegovim rečima, osnovna poruka ovog sporazuma i ono što moramo da naučimo uz pomoć nemačkih prijatelja, jeste da otpad ne tretiramo kao otpad, već kao proizvod i šansu za rast i razvoj. Srbija, pre svega usled neadekvatnog tretiranja otpada, gubi 50 miliona evra godišnje, istakao je Čadež.

Klaus Šmit, vođa projekta GIZ IMPACT rekao je da je cilj sporazuma sa Privrednom komorom Srbije uspostavljanje cirkularne ekonomije na nacionalnom nivou. „Trudimo se da podignemo nivo međuopštinske saradnje kao i nivo privlačenja investicija, jer se sve više odustaje od odlaganja otpada na deponije i ide u pravcu modernijih tehnologija. Nastojimo da na poseban način uključimo osetljive grupe, pre svih Rome koji se bave reciklažom, u nove sisteme upravljanja otpadom da ne bi izgubili mogućnost da zarade za svoju egzistenciju“, naglasio je Šmit.

GIZ je dugo aktivan u oblasti praćenja kako se upravlja otpadom, a stečeno iskustvo i znanje želi da podeli sa našim partnerima u Srbiji, istakao je Šmid Jirgen, savetnik za ekonomsku saradnju u Ambasadi Nemačke u Srbiji. Prema njegovim rečima, veoma je važno da se uspostavi veza između zaštite životne sredine i reciklaže u Srbiji, kako bi efekti bili optimalni. Bitno je povezati zaštitu životne sredine sa otvaranjem novih radnih mesta, kako za unapređenje razvoja ove oblasti poslovanja, tako i čitave privrede.

Siniša Mitrović, savetnik u Centru za zaštitu životne sredine PKS ukazao je da će paket ekoloških zakona koji je Skupština usvojila  19. februara napraviti potpuno novi regulatorni okvir za cirkularnu ekonomiju, time i za novu društvenu vrednost kada je u pitanju otpad. Zakoni su usvojeni na inicijativu privrednika, uz veliko angažovanje PKS i u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine. Privredna komora Srbije radiće na daljem unapređenju reciklažne industrije Srbije, kako bi Srbija postala vodeća zelena industrija regiona. Nova  cirkularna ekonomija, uz podršku GIZ-a predstavlja razvojnu šansu za lokalni ekonomski napredak, podizanje nivoa zaposlenosti, zelenih radnih mesta i novog inkluzivnog rasta ka socijalno odgovornoj ekonomiji.

Izvor: http://www.pks.rs/Vesti.aspx?IDVestiDogadjaji=20153

Povratak...