f Odložen glavni pretres protiv poznatog ekološkog aktiviste - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Odložen glavni pretres protiv poznatog ekološkog aktiviste

01.02.2016

Glavni pretres u Osnovnom sudu u Subotici je odložen u predmetu protiv poznatog ekološkog aktiviste Đure Vavroša. Protiv njega je podneta privatne tužbe za krivično delo narušavanja poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti preduzeća d.o.o Krivaja. Advokat okrivljenog, Đure Vavroša, Sreten Đorđević nije mogao da prisustvuje suđenju zbog drugih suđenja. Sudija je ponudila okrivljenom da iznese odbranu bez prisustva advokata, što je on odbio. Sledeće ročište je zakazano za 10 mart u 11 časova.

„Nisam ni najmanje kriv, krivi su oni koji su me tužili.Ja sam ipak uradio nešto za ovaj svet, a to je da sam posadio sadnice koje su oni uzorali. To što sam ja objavio šta su oni uradili je sasvim normalna stvar, jer je napravljenja šteta Kriviji, meni i Ekološkom društvu „Hrast“, a ne njima. Niko ih nije terao da uzoru i sami su sebi urušili ugled“, istakao je Đuro Vavroš.

Sa njegovim stavom se ne slažu iz preduzeća Krivaja. Advokat Živko Berćan kaže svako ima pravo na slobodu govora, ali ona nosi i odgovornost.

„Imam ovlašćenja od strane klijenata da napomenem da Krivaja d.o.o. podržava svaki vid građanske inicijative za zaštitu životne sredine. Gospodin Vavroš je ispoštovao svoju građansku dužnost i podneo krivičnu prijavu za ono što je mislio da je protivzakonito i u to ne ulazimo.Ono što je sporno su njegovi javni nastupi putem društvenih mreža i televizijskih programa, gde je firma optužuje za uzurpiranje zemljišta, što prema mom klijentu nije tačno i šteti se njegovom poslovnom ugledu. Sloboda govora je Ustavom zagarantovano pravo, ali i sa sobom nosi odgovornosti“, kaže advokat Živko Berćan.

Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora do jedne godine.

Izvor: http://www.gradsubotica.co.rs/odlozen-glavni-pretres-protiv-poznatog-ekoloskog-aktiviste/

Povratak...