f Otvorena Pravna klinika za ekološko pravo - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Otvorena Pravna klinika za ekološko pravo

17.11.2015

„Napredak Republike Srbije za poglavlje 27, Životna sredina i klimatske promene, je za protekli period ocenjen pozitivno. Evropska Komisija konstatuje da su za poglavlje 27 u toku pripreme za otvaranje poglavlja, da je Vlada Republike Srbije napravila značajan napredak u delu klimatskih promena usvajanjem Nacionalnog plana za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte, primećuje da u toku izveštajnog perioda nije bilo značajnijih izmena i dopuna zakona koji se odnose na zaštitu životne sredine, pohvaljuje napredak u rešavanju problema infrastrukturnih projekata, ali i skreće pažnju da očekuje nastavak napora u budućnosti“, rekla je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović prilikom otvaranja Pravne klinike za ekološko pravo na Pravnom fakultetu u Beograd. 

Za poglavlje 27 postoji više od 700 pravnih akata koje treba transponovati i primeniti, što je skoro trećina svih propisa koje treba uskladiti, pri čemu se u Evropskoj Uniji ti propisi stalno menjaju, što predstavlja dodatni izazov.

Božović je istakla da je transpozicija navedenih direktiva u domaće zakonodavstvo od izuzetnog značaja za implementaciju svih ostalih direktiva koje uređuju oblast zaštite životne sredine. Saradnja republičke inspekcije i sudstva na primeni nacionalnih propisa nakon usklađivanja sa navedenim direktivama će predstavljati suštinski i strateški pomak za celokupan sektor.

„U skladu sa nacionalnim programom, resorno Ministarstvo je u 2015. godini pripremilo i predalo u dalju proceduru sledeće zakone i izmena i dopune zakona Predlog zakona o zaštiti zemljišta, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom i Nacrt zakona o potvrđivanju Nagoja protokola o pristupu genetičkim resursima“, najavila je državni sekretar.

Šefica pregovaračkog tima sa vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević tom prilikom poručila je da zaštitu životne sredine i uvođenje ekoloških standarda i prava treba posmatrati kao potencijal razvoja Srbije i da ulaganje u zaštitu životne sredine ne treba gledati kao na trošak.

Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović rekao je da Fakultet uvođenjem pravnih klinika sa specijalističkim kursevima pokazuje koliko se Pravni fakultet, pored očuvanja tradicije, i modernizuje. Avramović je rekao da je ekološko pravo relativno nova disciplina i zahvalio mladima što je afirmišu i popularizuju.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/otvorena-pravna-klinika-za-ekolosko-pravo/#more-18684

Povratak...