f Otvorena nova sanitarna deponija u Pančevu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Otvorena nova sanitarna deponija u Pančevu

28.10.2015

U Pančevu je danas počela da radi nova sanitarna deponija, koja je od izuzetne važnosti za zaštitu životne sredine i uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u regionu i Srbiji. Projekat „Nove regionalne deponije u Pančevu“ podržala je Švedska agencija za međunarodnu saradnju donacijom od 439.500 evra, dok je grad Pančevo obezbedio 15 miliona dinara.

Početak rada prve faze nove deponije, sa mogućnošću proširenja i dopune novim sadržajima u narednim godinama, Pančevo svrstava u region sa savremenim načinom upravljanja otpadom i primenom EU standarda u oblasti zaštite životne sredine.

„Grad Pančevo danas postaje vlasnik osme regionalne sanitarne deponije u Srbiji, čime su Ministarstvo i Vlada Republike Srbije, u saradnji sa gradom i međunarodnim partnerima, napravili korak bliže ispunjenju nacionalne strategije za upravljanje otpadom i evropskog pravnog okvira koji definiše upravljanje otpadom i odlaganjem na deponije. Do 2028. godine svi naši gradovi i opštine u Republici Srbiji će morati da završe pripremu projektne dokumentacije, finansiranje, izgradnju i počekat odlaganja komunalnog otpada na sanitarne deponije“, rekla je tom prilikom državni sekretar ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, međunarodnom organizacijom International Management Group (IMG) i opštinom Opovo. Za izgradnju nove sanitarne deponije, grad je do sada izdvojio oko 3,5 miliona evra iz sopstvenih sredstava.

Početku rada nove deponije prisustvovali su gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, ambasador Švedske Krister Asp i direktorka JKP „Higijena“ Pančevo Milica Jovanović.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/otvorena-nova-sanitarna-deponija-u-pancevu/

Povratak...