f Udruženjima građana podrška od četiri miliona dinara za zaštitu životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Udruženjima građana podrška od četiri miliona dinara za zaštitu životne sredine

27.10.2015

Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine dr Slobodan Puzović, sa saradnicima, održao je akonferenciju za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati novog ciklusa podrške ovog sekretarijta udruženjima građana na teritoriji AP Vojvodine u 2015. godini, u okviru programa zaštite životne sredine.

Dr Puzović je danas potpisao ugovore sa predstavnicima udruženja građana, kojima je odobreno sufinansiranje 49 projektnih aktivnosti, čija ukupna vrednost iznosi četiri miliona dinara. Kako je resorni sekretar saopštio, na konkursu su podržani projekti, koji će promovisati zaštitu životne sredine, te konkretne aktivnosti u ovoj oblasti, potom očuvanje i unapređenje prirodnih vrednosti, kao i programi edukacije i podizanja svesti javnosti u oblasti zaštite životne sredine u Vojvodini.

„Prvi konkurs Sekretarijata, koji je realizovan u letnjem periodu, bio je posvećen aktivnostima u oblasti urbanizma, graditeljstva i prostornog planiranja. U oblasti zaštite životne sredine, podrška je putem konkursa udruženjima građana upućena u okviru prošlog ciklusa, a isto tako i sada u okviru aktuelnog konkursa. U ovoj godini za pomenute konkurse smo plasirali ukupno 10,6 miliona dinara, od kojih je 8,6 miliona dinara usmereno udruženjima građana koji se bave životnom sredinom i dva miliona dinara za aktivnosti u oblasti urbanizma i građevine“, saopštio je dr Puzović.

Kako je još naglasio, interesovanje za oblast životne sredine je uvek velika i tu se uvek javi preko 200 udruženja građana različitih organizacija, dok je u oblasti urbanizma i građevine to tridesetak, te je zato i više sredstava opredeljeno za oblast zaštite životne sredine gde je interesovanje mnogo veće.

Učesnici današnje konferencije za novinare, izneli su interesantan podatak, koji svedoči o zaista velikom interesu za ove konkurse namenjene udruženjima građana. Za ove programske aktivnosti, na konkurs Sekretarijata prijavilo se ukupno 168 različitih organizacija, čija su potraživanja iznosila 23 miliona dinara.

Kako je na ovoj konferenciji još istaknuto, kada je reč o aktuelnom konkursu i njegovoj realizaciji sa čijom realizacijom se kasnilo, uzrok tome bio je rebalans budžeta, koji je bio presudan kada je reč o dostupnosti sredstava za realizaciju ovih konkursnih aktivnosti. Međutim, sredstva su i pored toga što je budžet Pokrajinske vlade smanjen ostala nedirnuta i, kako je kazao dr Puzović, rezultat takve odluke omogućio je i današnje potpisivanje ovih značajnih ugovora.

Izvor: http://www.ekourb.vojvodina.gov.rs

Povratak...