f WWF "Karavan za živi Dunav" - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

WWF "Karavan za živi Dunav"

06.08.2015

Karavan za živi Dunav“ Svetskog fonda za prirodu (WWF) koji na interaktivan i edukativan način prikazuje značaj vode kao prirodnog resursa i neophodnost zaštite i obnove vlažnih staništa, posetio je Novi Sad. Stanovnici grada na obali Dunava i Malog bačkog kanala imali su priliku da prođu kroz poligon zanimljivih, dinamičnih i edukativnih igara i saznanju više informacija o Dunavu, biljkama i životinjama koje ga naseljavaju, značaju vodenih ekosistema u životima svih nas, kao i o prirodi uopšte.

„Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine priključuje se manifestaciji svetskog fonda za prirodu - WWF „Karavan za živi Dunav“, jer to predstavlja još jednu priliku da se istakne značaj Dunava za životnu sredinu i stanovništvo koje naseljava njegove obale.

Da bi Dunav i dalje bila reka koja daje i podržava život, obezbeđuje hranu i sklonište, mesto za odmor i rekreaciju, vodu za vodosnabdevanje i navodnjavanje, da bi nas štitio od velikih poplava i smanjio negativne uticaje od klimatskih promena, potrebno je da ne zagađujemo njegove vode i obale, da čuvamo njegove plavne zone, da unapređujemo njegov biodiverzitet i da negujemo održivo korišćenje njegovih resursa.“ – izjavio je Dr Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

O važnosti zdravih i čistih slatkovodnih staništa „Karavan za živi Dunav“ brojnim zanimljivim i edukativnim igrama, radionicama i kvizovima znanja za decu i odrasle, edukuje građane o važnosti očuvanja reka, ujedno pružajući im i dobru zabavu za celu porodicu.

„WWF zajedno sa partnerima radi na zaštiti i očuvanju reke Dunav i njenih pritoka u celom regionu, kao i na podizanju svesti javnosti o značaju vode kroz edukaciju što zapravo i jeste glavni cilj Karavana za živi Dunav koji je danas posetio Novi Sad. Kako bi se jedinstvene vrednosti Dunava očuvale, neophodno je da čovek mudro i integralno upravlja njegovim slivom kroz povezivanje sektora vodoprivrede, zaštite prirode, šumarstva, poljoprivrede i energetike. Ako bi se plavnim područjima vratila njihova prirodna uloga i kapacitet da zadržavaju vodu, bile bi obezbeđene dobrobiti za ljude i prirodu, poput prečišćavanja voda, zaštite biodiverziteta, ublažavanja efekte poplava i pružanja usluga ekoturizma”, izjavila je Duška Dimović, direktorka programa WWF u Srbiji.

Duž Dunava regulacijom rečnog vodotoka prvenstveno za potrebe rečne plovidbe, poljoprivrede i izgradnje brana u poslednjih 150 godina uništeno je 80 odsto prirodnih vlažnih područja, kao biološki najproduktivnijih staništa. Posledice su višestruke, među njima su i smanjenje populacija riba, narušavanje staništa koja naseljavaju brojne vrste biljaka i životinja, pogoršanje kvaliteta voda, kao i smanjenje površina vlažnih staništa koje su prirodni rezervoari i značajno ublažavaju uticaj poplavnih voda.

WWF „Karavan za živi Dunav“ je putujuća izložba sa edukativnim programom koji govori o važnosti reka, močvara i jezera kao i dobrobitima koje nam pružaju. Deo je regionalne inicijative za obnovu vlažnih i plavnih područja duž reke Dunav i njegovog sliva koju zajednički sprovode WWF i Coca-Cola sistem. „Karavan za živi Dunav“ posetiće u Srbiji i Sombor i Bački Monoštor, a do kraja leta obići će više od 25 mesta u Mađarskoj, Austriji, Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

Izvor: http://www.ekourb.vojvodina.gov.rs

Povratak...