f AC SU - 8. ECO DOX sa sedam dokumentaraca - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

AC SU - 8. ECO DOX sa sedam dokumentaraca

24.07.2015

Uoči zatvaranja 22. Međunarodnog festivala evropskog filma Palić, u selekciji Eko dokumentaraca je prikazano švajcarsko-indijsko ostvarenje „Moje ime je So“ čija priča prati život Indijca koji sa svojom porodicom osam meseci godišnje živi u velikoj slanoj pustinji u Indiji, neumorno vadeći so iz ovog pustog pejzaža.

Osim ovog ostvarenja, tokom sedam dana 22. Međunarodnog festivala evropskog filma Palić, u selekciji ECO DOX programa sa dokumentarcima sa ekološkom tematikom, građani su mogli da pogledaju i filmove: Obrenovac 1003 (Srbija), Ovo više nije moj dom (Mađarska), Dugme od sedefa (Francuska – Čile - Španija), Presudna plima u životu čoveka (Francuska – Irska), Dobre stvari nas čekaju (Danska), Svet na tanjiru (Mađarska) i Bliski susret ruralne prirode (Mađarska).

U okviru pratećeg programa festivala, organizovan je i okrugli sto sa jednom od gorućih tema kako u Srbiji tako i regionu. Ovogodišnji okrugli sto održan je na temu genetski modifikovanih organizama pod nazivom „GMO – ekološki i ekonomski rulet“. Na okruglom stolu, uvodničari su bili istaknuti predavači, prof. Dr Miladin Ševarlić i Dr Tatjana Brankov.

Paralelno sa prikazivanjem filma u Art bioskopu „Aleksandar Lifka“ i ove godine je u holu bioskopa organizovana izložba i promocija ekološlih organizacija. Građanima je deljen propagandni materijal sa osnovnim informacijama o aktivnostima ovih organizacija sa ciljem podizanja svesti građana o značaju aktivnog uključivanja u proces rešavanja ekoloških problema. 

Povratak...