f Predstavljen pilot projekat primarne separacije otpada - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Predstavljen pilot projekat primarne separacije otpada

15.07.2015

“Upravljanje životnom sredinom je izuzetno finansijski izazovno, a Vlada Srbije i resorno Ministarstvo su tu da pruže maksimalnu pomoć i podršku sa ciljem da dostignu standardi EU u oblasti zaštite životne sredine kroz usklađivanjem srpskog sa evropskim zakonodavstvom do 2018 godine.” – istakla je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović, prilikom predstavljanja projekta “Sakupi, Baci, Recikliraj”, koji je ujedno pilot projekat po čijoj će se metodologiji vršiti primarna separacija otpada i u ostalim lokalnim samoupravama širom Srbije.

Božović je istakla da reciklažna industrija u Srbiji u ovom trenutku zapošljava na desetine hiljada radnika, a njena vrednost se meri u milijardama dinara. Zelena ekonomija, odnosno industrija zasnovana na principima očuvanja životne sredine, poseduje potencijal koji bi Srbiji mogao da donese na hiljade novih radnih mesta i privuče značajne investicije. Takođe državni sekretar Božović je naglasila da će samo vrednost investicija u zelenu infrastrukturu za Srbiju iznositi preko 6,5 milijardi eura, od čega će sektor upravljanja otpadom zahtevati jednu milijardu eura investicija.

„Arilje, kao deo regiona za upravljanje otpadom Duboko, ima obrazovano stanovništvo sa jakim poslovnim interesom sa jedne strane, a sa druge strane srpskoj Vladi, Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, je potrebno planiranje investicija u ovoj oblasti u svakoj opštini“, istakao je Per-Olof Olofsono, šef IMG kancelarije u Beogradu obrazlažući razloge baš za izbor ove opštine za početak projekta i dodao da će se rezultati ostvareni u Arilju pažljivo pratiti, a sve u cilju uspostavljanja metodologije koja bi bila adekvatna i za ostale opštine širom Srbije.

Tomas Nistrom, Prvi sekretar Švedske Ambasade rekao je da projekat u Arilju deo švedske podrške jačanju poslovanja regionalne deponije Duboko i da se nada da će više opština u regionu uskoro moći da slede primer Arilja. Separacija otpada iz domaćinstva kamen temeljac je modernog upravljanja otpadom u EU i ako je uspešna može značajno da smanji količinu otpada koja se odlaže na deponiju.

Projekat sprovodi opština Arilje, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz podršku Švedske razvojne agencije za međunarodnu saradnju (SIDA) i međunarodne organizacije IMG. Program separacije otpada na mestu nastanka u Arilju je pilot projekat, na osnovu čijih iskustava će Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, planirati uvođenje separacije otpada na mestu nastanka u svim ostalim lokalnim samoupravama Republike Srbije.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/predstavljen-pilot-projekat-primarne-separacije-otpada-predstavljen-u-arilju/

Povratak...