f OEBS: Potrebna regionalna saradnja u upravljanju vodama - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

OEBS: Potrebna regionalna saradnja u upravljanju vodama

12.05.2015

Prekogranična saradnja u upravljanju vodama može značajno doprineti bezbednosti građana, zaključili su učesnici dvodnevne diskusije o upravljanju vodama u regionu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Više od 200 zvaničnika i predstavnika nevladinih i međunarodnih organizacija iz 57 članica OEBS-a diskutovalo je na ekonomsko-ekološkom forumu, koji je danas završen u Beogradu, navodi se u saopštenju OEBS-a.

"Upravljanje vodama nije samo ekološko pitanje, već i jedan od najvećih izazova sa kojima se trenutno suočavamo. Regionalna saradnja u zajedničkom nadzoru, razmeni informacija i obuci sa susednim i drugim zemljama je od ključnog značaja da bismo uspeli", rekao je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić.

Prošlogodišnje razorne poplave na zapadnom Balkanu ukazale su na značaj prekogranične saradnje u slučajevima prirodnih katastrofa. "Rizik od poplava jedna je od najvećih pretnji u regionu. Zajedničkim naporima i razvojem sistema prognoze možemo prevazići tu pretnju i pružiti našim građanima bezbednost", rekao je predsednik Međunarodne komisije za zaštitu Dunava i pomoćnik ministra poljoprivrede Hrvatske Dražen Kurečić.

Koordiator ekonomskih i ekoloških aktivnosti OEBS-a Halil Jurdakul Jigitguden naglasio je da zajednički proces odlučivanja uz učešće svih strana može da osigura ispunjavanje lokalnih potreba, kao i da doprinese povećanju transparentnosti.

Učesnici diskusije će 13. maja imati priliku da posete Bijeljinu u Bosni i Hercegovini i Šabac i Obrenovac u Srbiji, koji spadaju u najteže pogođena područja tokom majskih poplava 2014, navedeno je u saopštenju OEBS-a.

Zaključni sastanak OEBS-a na temu upravljanja vodama biće održan od 14. do 16. septembra u Pragu.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/558499/OEBS-Potrebna-regionalna-saradnja-u-upravljanju-vodama

Povratak...