f Zaštitnik: Ekološka opasnost za Srbiju - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zaštitnik: Ekološka opasnost za Srbiju

22.06.2015

Zaštitnik građana Saša Janković upozorio je danas da ni godinu dana nakon pucanja brane na jalovištu napuštenog rudnika antimona "Stolice" u selu Kostajnik u opštini Krupanj, brana nije sanirana na adekvatan način, zbog čega postoji ekološka opasnost za veliki deo teritorije Srbije.

"Ni posle godinu dana od pucanja brane na jalovištu, brana nije sanirana na adekvatan način, niti je izvršena remedijacija zagađenih vodotokova i terena", navedeno je u mišljenju sa preporukama Zaštitnika građana koje je upućeno Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu zaštitnika, imajući u vidu da je oštećenje brane na jalovištu nastalo kao posledica obilnih padavina, kao i da je do izlivanja jalovine dolazilo više puta tokom 2014. godine, stalno je prisutna opasnost da se već nakon sledeće veće padavine situacija ponovi u znatno većem obimu.

U tom slučaju postoji realna mogućnost da se toksične materije nađu i u rekama van ovog područja, što predstavlja ekološku opasnost za veliki deo teritorije Srbije.

Izvor: http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/zastitnik-ekoloska-opasnost-za-srbiju_612751.html

Povratak...