f TERRA’S predstavio APROPS na novosadskom sajmu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

TERRA’S predstavio APROPS na novosadskom sajmu

15.05.2015

Na 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu održanom od 9. do 15. maja u Novom Sadu, koji važi za najveću smotru agrobiznisa u regionu, okupilo se oko 1.500 učesnika iz Srbije, kao i 60 zemalja okruženja, Evrope i sveta. I ove godine je deo sajamskog prostora odvojen za prezentaciju organske proizvodnje, te je više od sto hiljada posetilaca, imalo mogućnost da obiđu i štand Udruženja TERRA’S. 

Proizvođači, kao i svi oni koji se nameravaju baviti organskom proizvodnjom imali su priliku upoznati se sa dopuštenim sredstvima za tretiranje i oplemenjavanje zemljišta. Organska proizvodnja u Srbiji sve je popularnija i ekonomski značajnija, a zahvaljujući potencijalima ovaj vid poljoprivrede može značajno doprineti razvoju ruralnih područja, a time i poljoprivrede uopšteno. Na zajedničkim štandovima Udruženja TERRA’S sa svojim članovima, izlagale su bio-farme Mamužić, Čikoš i Farago, kao i proizvođači organskog humusa EKODAR iz Apatina i AMAKS iz Novog Sada.

Prema rečima, Snježane Mitrović, koordinatora ove organizacije, iskorišćena je prilika da se predstavi “Akcioni plan razvoja organske proizvodnje na teritoriji grada Subotice od 2015. do 2020. godine” (APROPS) izrađenog preko projekta “Organska proizvodnja u funkciji održivog razvoja Srbije”, a podržanog preko programa SENSE koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu. 

Subotički APROPS je usklađen sa Nacrtom nacionalnog akcionog plana za razvoj organske proizvodnje za period od 2015 – 2019. godina koji je u okviru ovog projekta revidirala partnerska organizacija Srbia Organika. Štand ove organizacije na novosadskom sajmu je posetila i ministarka poljoprivrede, Snežana Bogosavljević Bošković, koja je najavila da će NAPROP na državnom nivou biti usvojen kao deo Nacionalnog programa ruralnog razvoja od 2015 – 2020. godine.

Povratak...