f AC SU - AZIL SE NE IZMEŠTA, GRAĐANIMA SE NUDI OBEŠTEĆENJE - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

AC SU - AZIL SE NE IZMEŠTA, GRAĐANIMA SE NUDI OBEŠTEĆENJE

19.05.2015

Nezadovoljni građani čije su nekretnine u okolini Prihvatilišta za napuštene životinje u ulici Ganjo šor u Subotici imaju dva rešenja: sudski epilog ili da ih lokalna samouprava obešteti, zaključak je skupa koji je u utorak 19. maja 2015. godine Regionalni Arhus centar Subotica organizovao u prostorijama MZ „Zorka“.

U uvodu je Snježana Mitrović, u ime Regionalnog Arhus centra Subotica pozdravila prisutne i pre svega se zahvalila gradonačelniku, Jene Maglaiju, koji se odazvao pozivu da se obrati direktno građanima. Podsetila je da je Arhus centar formiran 2011. godine na inicijativu Udruženja TERRA'S potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Ministarstva zaštite životne sredine, Grada Subotice i Otvorenog univerziteta uz podršku OEBS-a. Osnovni cilj centra je ekološko informisanje građana, ali i da bude svojevrstan most između njih i donosilaca odluka, pre svega, na lokalnom nivou.

Činjenica je da se centru sve više javljaju Subotičani sa takvim problemima, te se moraju angažovati i pravnici. Ono što je primetno u poslednjih godinu dana jeste odlučnost Gradske uprave, a posebno gradonačenika da se neki višegodišnji problemi što pre reše i stave tačke.

U nastavku je rekla da je upravo jedan takav jedan slučaj na dnevnom redu današnjeg skupa, nezadovoljstvo građana nastanjenih u neposrednoj blizini azila, koji ukazuju na nepravilnosti uočene od samog osnivanja prihvatilišta za napuštene životinje u Ganjo šor ulici.

 

Činjenica je da su se od 2007. godine, znači odmah po otvaranju Prihvatilišta, stanovnici žalili na buku i nesnosan smrad. I pored pritužbi koje su upućivali nadležnima na svim nivoima, nisu imali nikakvog uticaja. Ukazivali su na niz nepravilnosti prvenstveno pri izboru lokacije kao što je to da je objekat nelegalno izgrađen, a nakon legalizacije je kupljen od strane JKP „Čistoća i zelenilo“. Zatim da je Generalnim planom utvrđeno da je u ovoj zoni dozvoljena izgradnja isključivo stambenih objekata bez alternativnih namena. Snježana Mitrović, je naglasila da i pored Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu iz 2004. godine, zatajila lokalna samouprava. Naime, gradska ekološka inspekcija je morala tražiti da se izradi studija o procena uticaja ovog objekta na životnu sredinu. Nije bilo uopšte javne rasprave i građani nisu bili obavešteni. Ovome je dodala i činjenicu da se mora dodati i to da na ovom području nije izgrađena kanalizaciona i vodovodna mreža ni dan danas. Zbog užasnih uslova u kojima su psi držani, inspekcija je zabranila rad, a 2014. godine, posle više od godinu dana higijenski i sanitarno se uredio prostor, kao i zvučna i vizuelna izolacija objekta. Akcenat je dat na udomljavanje životinja.

Nakon uvodnih reči, Snježane Mitrović, predstavnice Arhus centra Subotica koja je rekla da je skup iniciran nakon odluke graskih čelnika da se ne izmešta postojeći Azil za pse, usledili su komentari građana i predstavnika lokalne samouprave. Celokupni audio-zapis je dostupan na https://www.youtube.com/watch?v=RXQOk50E6-k.

Medijska arhiva:

-       http://rtvcitysubotica.com/nece-biti-izmestanja-azila-za-pse/

-       http://www.subotica.com/vesti/nece-biti-izmestanja-azila-za-pse-id22900.html

 

Povratak...