f Siniša Mali: Akcija prolećnog čišćenja Beograda počinje 2. aprila - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Siniša Mali: Akcija prolećnog čišćenja Beograda počinje 2. aprila

31.03.2015

Akcija prolećnog čišćenja Beograda počinje u četvrtak, 2. aprila, u 8 časova, i trajaće tokom čitavog meseca, dok će se tokom maja grad uređivati, najavio je gradonačelnik Siniša Mali na današnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada.

– Beograđani su se odazvali pozivu grada i prijavili više od petsto „divljih” deponija i lokacija za koje smatraju da treba da se očiste. U akciji će učestvovati šest sekretarijata, devet javnih komunalnih preduzeća, dve službe, Komunalna policija, TOB i brojni volonteri, ali ona treba i da podigne svest da Beograd treba da bude čistiji, zeleniji i lepši, te zato pozivam građane da nam se u što većem broju u akciji pridruže. Posle dugog niza godina, želimo da se neke stvari promene. Nadam se da ćemo na ovaj način dati primer i drugim lokalnim samoupravama – istakao je Siniša Mali.

Gradonačelnik je precizirao da je cilj da se najpre očisti što veći broj „divljih” deponija, a zatim i priobalje, parkovi, podzemni prolazi i druge lokacije.

– Sistemsko rešenje podrazumeva završetak projekta upravljanja otpadom, pronalaženje partnera koji će zajedno sa nama sanirati deponiju u Vinči i napraviti postrojenje za reciklažu i proizvodnju energije iz otpada. Ipak, prvi korak je da svi zajedno očistimo i uredimo grad – naglasio je Mali.

On je rekao da je cilj da se na Svetski dan komšija, to jest poslednjeg petka u maju, napravi nekoliko dešavanja u gradu, tačnije zaključak svega što je urađeno, kao i plan za dalje aktivnosti. Akcija će se ponavljati iz godine u godinu, zaključio je gradonačelnik.

Gradski menadžer Goran Vesić podsetio je da se na ovaj način obnavlja stara praksa koja je postojala u Beogradu tokom aprila i u kojoj su učestvovali brojni građani. 

– Ovo je poziv građanima na mobilizaciju i da se zajedno okupimo oko lepe ideje, a to je da Beograd bude sređeniji. Akcija neće uspeti ako u njoj učestvuju samo gradska preduzeća, jer to im je i inače posao, već samo ako u njoj učestvujemo svi – naglasio je Vesić.

Gradski menadžer je dodao da su već za prvu nedelju planirane 32 lokacije, ali se očekuju i sponatane akcije kao rezultat saradnje sa opštinama i skupštinama stanara. Od maja „Gradsko stambeno” počinje sa novom praksom, što podrazumeva obilazak svih zgrada koje ono održava, istakao je Vesić, i precizirao da će ovo preduzeće zajedno sa skupštinama stanara pokušati da reši sve one manje probleme koji godinama postoje u stambenim objektima. 

– Na taj način, pokazaćemo da grad može da bude aktivniji i da zajedno sa građanima problemi mogu da se rešavaju. Ta nova praksa primenjivaće se tokom čitave godine – kazao je Vesić. 

Konferenciji za novinare prisustvovali su gradska sekretarka za komunalne i stambene poslove Nina Jandrić, gradska sekretarka za privredu Tijana Maljković i direktor „Beokoma” Darko Glavaš, koji je naglasio da će se tokom prve nedelje akcija održati na teritoriji deset gradskih opština, a od druge nedelje i na preostalih sedam.

Izvor: http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1660214

Povratak...