f Ekolozi: Odobreno štetno zakopavanje životinja - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ekolozi: Odobreno štetno zakopavanje životinja

12.03.2015

Predstavnici organizacija i građanskih pokreta za zaštitu životne sredine ukazali su da je Vlada Srbije izmenom pravilnika ponovo dozvolila zakopavanje leševa životinja koje ugrožava životnu sredinu i donela akt koji je u suprotnosti s principima Evropske unije.

Direktorka Zelenih Srbije Žaklina Živković kazala je za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) da propisi EU predviđaju ukidanje "stočnih grobalja", dok se u Srbiji tela životinja bacaju na divlje deponije i smetlišta, često u blizini naselja i vodotoka.

"Ne želimo da širimo paniku, ali postoji realna zabrinutost da se vrate bolesti koje su bile prevaziđene, da izbiju zaraze, epidemije. Ako se budu ponavljali scenariji iz Malog Iđoša, Mokrina, Zrenjanina, sigurni smo da nas bolesti neće zaobići", upozorila je Žaklina Živković.

Ocenila je da Srbija ide "iz ekološke katastrofe u katastrofu" i postaje "zadnje dvorište Evrope", iz kojeg niko i nikad neće kupovati proizvode, u strahu da se ne izloži zarazi i epidemijama.

Danijel Mirkov iz neformalne grupe građana, koja je prošle godine organizovala proteste protiv Proteinke u Somboru, ocenio je da je izmenjeni pravilnik donet upravo zbog nemogućnosti Proteinke, sada jedine aktivne kafilerije, da obradi veliku količinu životinjskih tela.

On je ocenio da je neminovno da se proces inđijske fabrike Energo-Zelena protiv Srbije, koji se od novembra prošle godine vodi pred međunarodnim sudom u Vašingtonu, završi u korist te belgijske kompanije.

"Budžet će potom ponovo morati da isplati ogromnu odštetu fabrici, jer, uzimajući u obzir kadar na čelu somborske fabrike i državno stopostotno vlasništvo nad njom, ...nekome iz vrha vlasti odgovara da somborska fabrika ima potpuni monopol i da ogromne količine novca završavaju u džepovima visokih funkcionera vladajuće koalicije", rekao je Mirkov.

On je ocenio da je zakonska regulativa "skandalozna" po zdravlje ljudi i da donosi zagađenje životne sredine, i najavio da će građani pokrenuti sudski spor protiv Proteinke i nadležnih.

Bugarski: Energo-Zelena tražila zatvaranje drugih kafilerija i uvoz otpada iz okolnih zemalja

Sa druge strane, Radio-televizija Vojvodine prenela je novembra prošle godine izjavu direktora Uprave za veterinu Dejana Bugarskog, u kojoj on ocenjuje da je Energo-Zelena tužila Srbiju jer je htela da ostvari veću zaradu nego što je mogla.

Bugarski je tada kazao da je Energo-Zelena bila suočena sa poslovanjem kakvo nije očekivala i da je zbog toga na gubitku.

On je dodao da su navodi te kompanije, da je država subvencionisala druge kafilerije i da su one zbog toga imale niže cene netačni i dodao da je ta fabrika upravo tražila da država subvencioniše njen rad, što Srbija nije mogla da radi i da je tražila zatvaranje drugih kafilerija.

Bugarski je naveo i da je Energo-Zelena imala nameru da u Srbiju uvozi životinjski otpad iz okolnih zemalja, jer ima veći kapacitet nego što je potreban za Srbiju, ali da to nije mogla da radi jer zakoni to ne dozvoljavaju, kao i u regionu.

On je tada rekao da je Srbija pripremila dokumentaciju i dodao da smatra da će to biti dovoljno da država dobije spor koji je pokrenula belgijska kompanija.

U poslednjem izveštaju o napretku Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji ocenjeno je da je najgore stanje baš u zaštiti životne sredine.

VOICE je centar za istraživačko novinarstvo (www.voice.org.rs) koji je pokrenulo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku američke fondacije Braća Rokfeler.

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/ekolozi-odobreno-stetno-zakopavanje-zivotinja_577118.html

Povratak...