f Srbija može biti lider u regionu po pitanju ekologije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Srbija može biti lider u regionu po pitanju ekologije

03.03.2015

„Srbija može biti ekološka država u pravom smislu te reči i lider u regionu, kada je reč o zdravoj okolini“, izjavila je danas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković u Skupštini Srbije.

Obrazlažući izmene tri zakona iz oblasti zaštite životne sredine, ministar Bogosavljević Bošković istakla je da je jasno da oblast zaštite životne sredine zahteva velike troškove, ali da može biti jedna od najvećih razvojnih šansi Srbije.

„Izazovi u oblasti zaštite životne sredine, nisu nimalo laki i jednostavni, ta oblast jedna od najsloženijih na putu ka EU. U prethodnom periodu postavljeni su zdravi temelji za uspostavljanje celovitog sistema u toj oblasti“, rekla je tom prilikom ministar.

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju izmene i dopune zakona o hemikalijama, o biocidnim proizvodima, kao i izmene i dopune zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, za koje ministar Bogosavljević Bošković veruje da će dobiti podršku, kako bi u što kraćem roku mogle da budu primenjene u praksi, uz očekivani razvojni i ekonomski efekat.

Kada su u pitanju izmene i dopune Zakona o hemikalijama, ministar je navela da se njima uvode takse za najsloženije postupke koji se sprovode na osnovu Zakona o hemikalimama, a za koje ne postoji opravdanje da njihovo finansiranje padne na teret građana.

Prema rečima ministra, unapređena su i rešenja koja se odnose na inspekcijski nadzor, pa su jasno ragraničene nadležnosti sanitarne, tržišne i inspekcije za zaštitu životne sredine.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/16890/#more-16890

Povratak...