f Tribina i sajam „Uvod u svet organske proizvodnje“ - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Tribina i sajam „Uvod u svet organske proizvodnje“

21.02.2015

U Poljoprivrednoj školi PK „Beograd” održana je tribina u okviru projekta „Razvoj preduzetništva mladih kroz promociju organske proizvodnje”, koji finansira Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu. 

Direktor JKP „Gradske pijace” Ivan Sočo je rekao da je to preduzeće spremno da pruži praktičnu podršku projektu u vidu obezbeđivanja plasmana organskih proizvoda, koji će biti proizvedeni tokom projekta, na postojećim prodajnim štandovima za organsku hranu. 

Sočo je istakao i da je to preduzeće spremno da osim pijace organske hrane u novobeogradskom Bloku 45, na svakoj većoj pijaci u gradu organizuje štandove za prodaju organskih proizvoda.

Šef Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima Grada Beograda Ivan Josimović je rekao da u ovoj godini Kancelarija za mlade želi da izgradi prisniji odnos sa mladima Beograda. 

– Naša želja je da, pre svega, kroz praktičnu edukaciju pomognemo mladima i omogućimo im da se obrazuju, usavrše i primene svoje znanje. Očekuje nas radna godina, planirali smo veliki broj obuka, treninga, mentorskih programa i neformalnih edukacija. Krajnji cilj nam je da vam omogućimo da unovčite znanje koje ćete steći – naglasio je Josimović.

Direktor Poljoprivredne škole PK „Beograd” Dragan Filipović je istakao da mu je u godini jubileja, u kojoj ova škola obeležava 50 godina postojanja, velika čast da bude partner na ovom projektu. 

– Vizija škole je da stručno osposobi mlade ljude i pomogne im da se lakše zaposle. U planu je otvaranje novog smera, tehničar organske proizvodnje – istakao je Filipović i dodao da ta škola ima 2.500 kvadratnih metara plastenika kao i 1.000 kvadratnih metara oglednog voćnjaka. 

Šef Odseka za organsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Lidija Aćimović je rekla da je organska proizvodnja u Srbiji regulisana propisima koji su usklađivani s regulativom Evropske unije. 

– Ovaj proizvodni metod primjenjuje se na više od 8.000 hektara, broj proizvođača se povećava svake godine, a kontrolu i sertifikaciju obavljaju ovlašćene kontrolne organizacije. Inspekcijski nadzor nad primenom propisa obavljaju inspektori za organsku proizvodnju. Ministarstvo obezbeđuje finansijska sredstva u budžetu za podsticaj razvoja organske proizvodnje – kazala je ona.

Menadžer projekta Vita Latinović Nenadić je ukazala na prednosti samozapošljavanja kao održivog modela koji može uticati na povećanje lokalnog ekonomskog i socijalnog statusa mladih. Prema statističkim podacima, dodala je, aktivnosti projekta će doprineti stvaranju boljih uslova za život mladih.

Projekat realizuju Kancelarija za mlade i saradnju sa udruženjima Grada Beograda i Poslovno udruženje „Ino fokus”. Podršku projektu su dale opštine Voždovac, Rakovica, Zemun i Lazarevac, Poljoprivredna škola Beograda i JKP „Gradske pijace”. 

Gradska opština Rakovica je obezbedila ogledno dobro na kojem će se obučavati mladi polaznici projekta koji će trajati do kraja avgusta.

Izvor: http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1652526

Povratak...