f Terras napunio 25 godina - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Terras napunio 25 godina

18.02.2015

Udruženje “Terras” juče je obeležilo  25-ti rođendan. U proteklom periodu kao pravi pioniri organske proizvodnje ovu ideju su uspeli da popularizuju tako da je sve više mladih poljoprivrednika koji žele da se bave organskom proizvodnjom.Zalaganjem Terrasa donet je i prvi Zakon o organskoj proizvodnji.

Na prostorima bivše Jugoslavije Udruženje Terras prvo je počelo da se bavi  organskom proizvodnjom. Osnovano je  1990. godine kao nevladino i neprofitno udruženje građana u cilju zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i zdravlja ljudi. 

U Srbiji sada ima oko  300 organskih proizvođača. U proteklom periodu je bilo mnogo projekata, ali svakako treba spomenuti  “organski obrok” u vrtićima, kao i osnivanje kooperativa.Udruženje TERRA'S je od 1991. punopravni član IFOAM-a, Međunarodne federacije pokreta za organsku poljoprivredu i registrovano za obrazovanje, trening i savetodavstvo. 

Domaći sertifikovani organski proizvod obeležava se nacionalnom oznakom i kodom ovlašćene kontrolne organizacije (RS-ORG-001). Organska poljoprivreda usmerena je na budućnost i na dalji razvoj ne samo sa aspekta zaštite životne sredine i unapređenja zdravlja ljudi, već i sa stanovišta ekonomskog prosperiteta. 

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/ekonomija/teras-napunio-25-godina

Povratak...