f Dogovoreno potpisivanje Sporazuma o izgradnji Regionalnog centra za zbrinjavanje otpada - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Dogovoreno potpisivanje Sporazuma o izgradnji Regionalnog centra za zbrinjavanje otpada

10.02.2015

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine mr Stana Božović prisustvovala je danas na sastanku povodom dogovora oko rešavanja i izgradnje Regionalnog centra za zbrinjavanje komunalnog otpada u braničevskom i podunavskom okrugu, ali i rešavanja medicinskog i opasnog otpada. Sastanku su prisustvovali i državni sekretari Ministarstva zdravlja i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, načelnici braničevskog i podunavskog okruga, kao i gradonačelnici Smedereva, Požarevca i opštine Kovin. 

„Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine daje punu podršku Braničevskom i Podunavskom okrugu, gradu Smederevu, koji je nosilac ovog projekta, ali i svim lokalnim samopravama koje u njemu učestvuju. Izgradnja Regionalnog centra za zbrinjavanje komunalnog otpada je u skladu sa odredbama Zakona o upravljanju otpadom i Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom, koja je doneta 2010. godine i čija je revizija u toku. Mi smo dužni da podsetimo okruge i jedinice lokalne samouprave da moraju da potpisuju sporazume o udruživanju u ovoj oblasti, što je svakako prioritet, kako za zdravlje i kvalitet života ljudi koji ovde žive, tako i za ekonomsko osnaživanje ovih regiona“, rekla je državni sekretar Stana Božović.

Državni sekretar Božović je istakla da je izgradnja ovih centara za upravljanje otpadom predstavalja strateško rešenje upravljanja otpadom i da je kao takva u skladu sa standardima EU kojima Srbija teži.

Na sastanku su dogovoreni koraci u narednom periodu, a prvi je potpisivanje Sporazuma o saradnji i unapređenju sistema upravljanja komunalnim otpadom. Potpisnice budućeg Sporazuma imaju izrađen elaborat, plan detaljne regulacije, projektnu i tehničku dokumentaciju, a grad Smederevo ima spremnu lokaciju na kojoj će se nalaziti Regionalni centar za upravljanje otpadom. Na ovaj način rešiće se problem upravljanja otpadom za 400.000 stanovnika.

Izvor: http://www.eko.minpolj.gov.rs/dogovoreno-potpisivanje-sporazuma-o-izgradnji-regionalnog-centra-za-zbrinjavanje-otpada-u-smederevu/#more-16723

Povratak...