f Animalni otpad iz cele Srbije obrađuje samo Proteinka - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Animalni otpad iz cele Srbije obrađuje samo Proteinka

04.02.2015

Jedina kafilerija koja trenutno posluje u Srbiji je somborska "Proteinka", što znatno otežava proces bezbednog uništenja i uklanjanja uginulih životinja sa područja cele zemlje. Naime, iako je najavljeno obnavljanje postrojenja za uništenje životinjskog otpada u Ćupriji, ta kafilerija još uvek ne radi.

Ukoliko bi se osposobila Ćuprijska kafilerija došlo bi do rasterećenja Proteinke iz Sombora, što bi olakšalo bezbedno uništenje i uklanjanje uginulih životinja iz Srbije.

U Veterinarskoj ustanovi "Proteinka" iz Sombora u pogonima koji rade bez zastoja, dnevno se preradi 50 tona životinjskog otpada i konfiskata iz klanične industrije. Međutim, postojeći kapaciteti nisu dovoljni, jer dnevno čak 40 tona ostane neprerađeno.

Uginule životinje se u ovim pogonima prerađuju u tehničku mast, koja se koristi kao energent u Proteinki, kao i mesno koštano brašno, u ogromnim količinama. 

"Radimo samostalno da povećamo kapacitet za 40 odsto, a i sa tim proširenim kapacitetom neće biti dovoljno da se sav otpad preradi", rekao je za Agrodnevnik RTV direktor "Proteinke" Borislav Tomić. 

Uz podsećanje da je po zakonu iz 2008. godine svaka lokalna samouprava dužna da na svojoj teritoriji organizuje bezbedno sakupljanje životinjskih leševa, Tomić je naveo da bi svaka opština trebalo da ima objekat ili sabirni centar gde bi se odlagali leševi, kao i vozilo, koje bi prikupljalo životinjske leševe od individualnih gazdinstava.

Od 157 opština i gradova u Srbiji do sada su to realizovale jedino Kikinda, Pančevo i Vršac, rekao je Tomić i dodao da to stvara velike probleme jer građani nisu upoznati sa procedurom prikupljanja otpada..

"Ukoliko bi kafilerija u Ćupriji proradila, uz povećan kapacitet Proteinke, i uz dve privatne kafilerije u Bačkoj Topoli i Zrenjaninu, veliki deo životinjskog otpada u Srbiji bi bio uništen", istakao je Tomić i dodao da je toj kafileriji potrebna pomoć države da se postojeća zastarela oprema revitalizuje, kako bi se dnevno preradilo 80 tona otpada.

Iako je naveo da je oprema u fabrici, pre svega filteri, prevaziđena, direktor Proteinke tvrdi da mirisi koji se ispuštaju u atmosferu ne prete da ugroze zdravlje građana, naročito onih koji žive u neposrednoj blizini ove nepopularne, ali neophodne fabrike.

Izvor: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/sombor/animalni-otpad-iz-cele-srbije-obradjuje-samo-proteinka_564816.html

Povratak...